Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Αρρωστημένη δημοσιογραφία = χυδαία δημοκρατία


Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Αυτός ήταν ο τίτλος ενός άρθρου μου που δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό «Πολιτικά Θέματα», στις 24 Ιανουαρίου 2003
Στο κείμενο εκείνο, ασκώντας δριμύτατη κριτική στον τρόπο λειτουργίας της δημοσιογραφίας, κατέληγα με τούτα τα λόγια: «Χωρίς αληθινή δημοσιογραφία και χωρίς την πρέπουσα ενημέρωση των κονιορτοποιημένων ψυχικά μαζών δεν μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης λειτουργία της δημοκρατίας, η οποία έτσι θα φαντάζει σαν ένας ατελείωτος πολιτικός βόθρος… Η δυσοσμία η οποία αναδύεται τούτες τις ημέρες γύρω από τα φαινόμενα της διαφθοράς και τα όσα θ’ αποκαλυφθούν επιβεβαιώνουν την αρρωστημένη λειτουργία της δημοσιογραφίας, πάνω στην οποία «λειτουργεί» μία χυδαία δημοκρατία…» (βλ. αναδημοσίευση του κειμένου στο Β΄ τόμο του έργου μου: «Πολιτική και Κοινωνία στην Ελλάδα του Λαϊκισμού», εκδ. «Πολιτικά Θέματα», Αθήνα, 2004, σελ. 213-215).
Από τότε, δυστυχέστατα για την Ελλάδα, που βρίσκεται στα σημερινά της οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά της χάλια, τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα αφού η λεγόμενη δημοσιογραφία: Αποσιωπά, συγκαλύπτει, διαστρεβλώνει και ερμηνεύει ή παρερμηνεύει τα γεγονότα εκτελώντας κομματικές εντολές ή ικανοποιώντας τις επιθυμίες των εργολαβικών συμφερόντων κάθε λογής και κοπής. Φαινόμενο άθλιο, εξοργιστικό και εθνοκτόνο, που εμφανίζεται με ψευδεπίγραφους τίτλουςόπως π.χ. «Έξω από τα δόντια», «Τα λέμε όλα και τα δείχνουμε όλα», «Ανατροπή» και πάει λέγοντας…Όμως, μόλις τραβήξεις το θολό μπερντέ της εξουσιαστικής τουαλέτας βλέπεις με σαφήνεια τον υπηρετικό τους ρόλο προς το σύστημα και τότε διαπιστώνεις ότι δεν έχουν καμμιά απολύτως σχέση με την προμετωπίδα που έχει η ΕΣΗΕΑ στην αίθουσα «Καράτζα» που λέει: «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Χρόνια και χρόνια ο «κυρίαρχος» ελληνικός λαός δεν έμαθε πόσοι και ποιοι και πόσο αμείβονται οι δημοσιογράφοι που τα έπαιρναν από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από τα υπουργικά γραφεία των υπουργείων για τα οποία υποτίθεται έκαναν ρεπορτάζ.Η ΕΣΗΕΑ σιωπά επιμελώς, ενώ ελάχιστοι δημοσιογράφοι τολμούν να επαναφέρουν αυτό το τεράστιο ζήτημα στην αρρωστημένη δημοκρατία (βλ. π.χ. το κείμενο του Π. Μανδραβέλη στην «Καθημερινή», της 1ης Νοεμβρίου, με τίτλο: «Πολιτικοί και δημοσιογράφοι», σελ. 26).
Η πλειοψηφία του κόσμου της «δημοσιογραφίας» έχει ασκηθεί στις κωλοτούμπες και γι’ αυτό πολλοί απ’ αυτούς αγωνίζονται να μας εμφανίσουν το σημερινό πρωθυπουργό ως Χ. Τρικούπη, ή Ε. Βενιζέλο! ΕΛΕΟΣ. Λησμονούν εσκεμμένα και ιδιοτελέστατα ότι η πρώτη τους αποστολή, είναι: Δημοσίευση και κριτική στην εξουσία και όχι «ιδεολογικές» κωλοτούμπες και γλείψιμό της!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: