Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009


Αναθεώρηση της Ιστορίας με νέα «δίκη των έξι»


 
 
Ενα βήμα πριν από την «αναθεώρηση» της Ιστορίας και την αθώωση ύστερα από 87 ολόκληρα χρόνια των καταδικασθέντων για τη Μικρασιατική καταστροφή, βρίσκεται ο Αρειος Πάγος!
Την Πέμπτη 19/11ο αντεισαγγελέας ΑΠ Αθ. Κονταξής υποστήριξε ότι η Ολομέλεια του ΑΠ (που επρόκειτο να δικάσει την υπόθεση) δεν μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα, γιατί το Ζ ποινικό τμήμα δεν επιτρεπόταν να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια, επειδή η απόφαση είχε ληφθεί με οριακή πλειοψηφία (3-2 ψήφων).Αυτό, όμως, σημαίνει ότι η απόφαση του ποινικού τμήματος είναι οριστική και πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση για επανάληψη «της δίκης των έξι».Στην πράξη, εάν η Ολομέλεια υπό τον πρόεδρο Γ. Καλαμίδα υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση -όπως αναμένεται- οι καταδικασθέντες το 1922 πολιτικοί και στρατιωτικοί για εσχάτη προδοσία, κ.λπ. και εκτελεσθέντες θα κηρυχθούν αθώοι με πλήρη ανατροπή της ίδιας της Ιστορίας... Και τούτο διότι το τμήμα δέχθηκε ότι από τα στοιχεία που προσκόμισε στο δικαστήριο ο εγγονός τού τότε πρωθυπουργού Π. Πρωτοπαπαδάκη δημιουργείται η βεβαιότητα ότι και οι έξι ήταν αθώοι για τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.
Ωστόσο, για τη μειοψηφία του ποινικού τμήματος τα επίμαχα στοιχεία ήταν ισχνά, καθώς θεωρήθηκε ότι στηρίζονταν σε εκτιμήσεις και μεταγενέστερες προσωπικές απόψεις πολιτικών που δεν μπορούν να θεωρηθούν νέα στοιχεία. Πολύ περισσότερο, αφού δεν βρέθηκαν στα αρχεία του κράτους η απόφαση και τα πρακτικά της δίκης, με συνέπεια να είναι αδύνατη η διερεύνηση της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας των εξετασθέντων μαρτύρων στο Εκτακτο Στρατοδικείο που καταδίκασε τους έξι.Η πλειοψηφία του τμήματος στηρίχθηκε κυρίως σε δηλώσεις που είχαν κάνει μεταγενέστερα διάφοροι πολιτικοί και στρατιωτικοί της εποχής εκείνης (Ελ. Βενιζέλος, Θ. Πάγκαλος, κ.λπ.) και σε βιβλία του τότε Αρχηγείου Στρατού.Ισχυρές επιφυλάξεις πάντως για την όλη διαδικασία διατύπωσε προ ημερών το «Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος», τονίζοντας ότι μια κορυφαία ιστορική στιγμή του 20ού αιώνα με ιδιαίτερες πολιτικές, κοινωνικές, στρατιωτικές προεκτάσεις δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας, ενώ έκανε έκκληση στον ΑΠ να εκτιμήσει ότι η τελική απόφαση ανήκει στην κρίση της Ιστορίας.Καταδικασθέντες και εκτελεσθέντες ήταν οι πρωθυπουργοί Π. Πρωτοπαπαδάκης, Δ. Γούναρης και Ν. Στράτος, οι υπουργοί Ν. Θεοτόκης, Γ. Μπαλτατζής και ο αρχιστράτηγος Γ. Χατζηανέστης. Η εσχάτη προδοσία αφορούσε στον κλονισμό του ηθικού του μαχόμενου στην Ιωνία στρατού, στη μεταφορά μεγάλης δύναμης από το μικρασιατικό μέτωπο που εξασθένισε, την παράδοση αποθηκών με πολεμικό υλικό και μεγάλων τμημάτων της στρατιάς.
 
Πηγή :  Εφημερίδα Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: