Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Νέα μορφή προκλήσεων στο Αιγαίο



Παγιώνεται η νέα μορφή πρόκλησης που έχει εγκαινιάσει τον τελευταίο μήνα η Αγκυρα στο Αιγαίο και αφορά την είσοδο τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών σε δεσμευμένες περιοχές στο Αιγαίο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Χθες σημειώθηκε το τρίτο κατά σειρά περιστατικό. Συγκεκριμένα, στις 10.34 π. μ. σχηματισμός αποτελούμενος από 4 F-16 και 4 F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Στις 10.48 τα δύο F-4 αποσπάσθηκαν από τον σχηματισμό και μπήκαν στο πεδίο βολής Ανδρου, σε περιοχή δεσμευμένη για βολές από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η hot line μεταξύ των στρατηγείων της Λάρισας και του Εσκί Σεχίρ, καθώς υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν από την περιοχή και ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 10.57. Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών και δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Στρατιωτικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα τακτική της Αγκυρας στο Αιγαίο, κάνουν λόγο για μια ακόμα ποιοτική διαφοροποίηση, η οποία έχει έως τώρα χρησιμοποιηθεί για να σταλούν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Ετσι, για το πρώτο περιστατικό εισόδου σε δεσμευμένη περιοχή, που αφορούσε την άσκηση «Ιωνάς», εκτιμάται ότι το μήνυμα, εκτός από την Αθήνα, είχε ως αποδέκτη το ΝΑΤΟ. Αυτό γιατί τα τουρκικά αεροσκάφη, που είχαν προβεί στην πρόκληση, τελούσαν υπό νατοϊκό έλεγχο και, αγνοώντας το νατοϊκό σχεδιασμό και τις εντολές, αυτονομήθηκαν και κινήθηκαν ανεξάρτητα, μπαίνοντας στη δεσμευμένη περιοχή τη στιγμή που ήταν παρούσα εκεί η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το μήνυμα ήταν ότι «και με νατοϊκό καπέλο κάνουμε ό, τι θέλουμε», σχολιάζει αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη δεύτερη περίπτωση, που αφορούσε την κοινή ελληνογαλλική άσκηση στην περιοχή της Ικαρίας, το μήνυμα είχε, όπως εκτιμάται, ως αποδέκτες και τους Γάλλους και ήταν μια ένδειξη δυσαρέσκειας που προτίμησαν να πραγματοποιήσουν άσκηση με την Ελλάδα. Στο χθεσινό περιστατικό αποδέκτης ήταν αποκλειστικά η χώρα μας.
Στόχος της νέας αυτής τακτικής προκλήσεων είναι η έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας να δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, πρόκειται σαφώς για ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων, με πρόσθετο το στοιχείο της αυξημένης επικινδυνότητας για πρόκληση ατυχήματος.



Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή(Δ.Αντωνίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια: