Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009


Κραυγή αγωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχη


Η συνέντευξη του κ.κ. Βαρθολομαίου στο αμερικανικό δίκτυο CBS, όπου δήλωσε «σταυρωμένος» και «πολίτης δεύτερης κατηγορίας», έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Αγκυρα, καθώς η παρεμπόδιση της ελευθερίας του Φαναρίου απασχολεί πλέον όχι μόνο την ελληνική ομογένεια αλλά και, ευρύτερα, την αμερικανική κοινή γνώμη. Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της οποίας έτυχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.


Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η τουρκική πρόκληση αλλά και η ίδια η κραυγή αγωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για το μέλλον του κορυφαίου θεσμού της Ορθοδοξίας, με την Ομογένεια να παρεμβαίνει προς την αμερικανική κυβέρνηση και την Αθήνα να προειδοποιεί ότι τα θέματα του Πατριαρχείου αποτελούν προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.Την προστασία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως από την εκδικητική μανία Τούρκων εθνικιστών και κυβερνητικών αξιωματούχων ζητούν η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Ελληνικό Λόμπι, με μηνύματα που έστειλαν το Σάββατο στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο. Αποδέκτες των μηνυμάτων της Εκκλησίας και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας είναι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας, γερουσιαστές και βουλευτές.Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS μέρους της συνέντευξης του κ. Βαρθολομαίου προς τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και πολεμικό ανταποκριτή Μπομπ Σάιμον. Το δίκτυο δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του την επίμαχη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος σε ερώτηση του δημοσιογράφου «αν αισθάνεστε σαν να έχετε σταυρωθεί;», απάντησε: «Ναι, πράγματι».Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα τον πρόεδρο Ομπάμα για τις απειλές εναντίον του κ. Βαρθολομαίου. Επίσης, ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος και ο επικεφαλής των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκαν την Πέμπτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, και ζήτησαν την προστασία του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας.Σύμφωνα με πληροφορίες στο μήνυμα αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Η αντίδραση των Τούρκων εθνικιστών στην παρουσίαση του Οικουμενικού Πατριάρχη από την εκπομπή 60 Minutes, η σοβαρότητα των συνωμοσιών σε βάρος του τα τελευταία χρόνια, το άρθρο 301, που προβλέπει ποινές φυλάκισης για προσβολή της τουρκικής κυβέρνησης, και το αυστηρό τηλεφώνημα προς την ΑΘΠ που έλαβε χθες από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν κάνει πολύ ανήσυχους πολλούς στη διεθνή ορθόδοξη κοινότητα των 300 εκατομμυρίων, για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη».Η Ομογένεια προχώρησε σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου μετά το τηλεφώνημα που έλαβε ο κ. Βαρθολομαίος από ανώτερο αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ενημερωμένη πηγή δήλωσε ότι ο Τούρκος αξιωματούχος ήταν βλοσυρός και μίλησε με «όχι ευγενικό» τρόπο στον Ηγέτη της Ορθοδοξίας. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε πως οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι απαράδεκτες και ξεπέρασαν κάθε όριο.Η ειδησεογραφική εκπομπή «60 Μinutes» είναι η πλέον δημοφιλής της αμερικανικής τηλεόρασης και κάθε Κυριακή την παρακολουθούν εκατομμύρια Αμερικανοί.
Προκλητική απάντηση από Νταβούτογλου:«Ελπίζω να είπε τα λόγια αυτά εκ παραδρομής»
Η αντίδραση της Αγκυρας ήρθε από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, ο οποίος (αποκαλύπτοντας με τη στάση του ότι η Αγκυρα παραμένει αμετανόητη) είπε ότι «θέλει να πιστεύει ότι τα λόγια αυτά ειπώθηκαν εκ παραδρομής» και είναι «ιδιαίτερα άτυχης η παρομοίωση με τη σταύρωση». Ο κ. Νταβούτογλου, μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει ότι «στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει» και παρουσιάζοντας φυσικά μία εντελώς πλασματική εικόνα της Τουρκίας, προσέθεσε ότι η χώρα του είναι «κοσμικό, δημοκρατικό κράτος, που δεν αξιολογεί τους πολίτες βάσει της θρησκευτικής ταυτότητάς τους και όλοι οι πολίτες είναι ίσοι». Οσο για τη δήλωση ότι «αν ο κ. Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει στις αρμόδιες τουρκικές αρχές» μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί.
Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με δήλωση του εκπροσώπου Γρ. Δελαβέκουρα επεσήμανε ότι «όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων, και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπενθύμισε στην τουρκική πλευρά ότι «μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ πρωταρχική θέση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν από λίγες ημέρες». Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι «όποιος αμφισβητεί την οικουμενική διάσταση του Πατριαρχείου δυναμιτίζει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ και ολόκληρο τον κόσμο» και επεσήμανε ότι η δήλωση του κ. Νταβούτογλου «κάθε άλλο παρά δείχνει ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις στη γειτονική χώρα βρίσκουν ανταπόκριση στο βαθύ τουρκικό κράτος που μένει αγκυλωμένο στο χθες». Η δικηγόρος Κ. Χατεμί, που έχει αναλάβει πολλές υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέφρασε προβληματισμό για τη χρονική στιγμή που προβάλλεται η συνέντευξη που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάιο, ενώ διατυπώνει, σύμφωνα με τη Ζαμάν, την άποψη ότι το «σταυρώνομαι» δεν έχει την έννοια που του αποδίδεται, καθώς «χρησιμοποιείται ακόμη και από τις μητέρες προς τα παιδιά τους...», ενώ προανήγγειλε επίσημη δήλωση του κ. Βαρθολομαίου «ώστε να μην υπάρχει παρερμηνεία των δηλώσεών του».
Τους τελευταίους μήνες έχει μεσολαβήσει η συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν στην Πρίγκιπο, αλλά και η συνέντευξή του στη Ζαμάν όπου ουσιαστικά είχε εκφράσει υποστήριξη προς την τουρκική κυβέρνηση, έναντι των «παρακλαδιών» της «Εργκενεκόν» που στρεφόταν με προβοκάτσιες εναντίον των θρησκευτικών μειονοτήτων.


Πηγή : Εφημερίδα Εθνος (Μ.Ιγνατίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: