Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Υπέρ της ψηφοφορίας για την απαγόρευση μπούργκας ο Σαρκοζί

Υπέρ της διεξαγωγής ψηφοφορίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με αντικείμενο την καθολική απαγόρευση της ισλαμικής μπούργκας, ή νικάμπ, του ενδύματος που καλύπτει όλο το σώμα και το πρόσωπο, και το οποίο φορούν ορισμένες μουσουλμάνες, ετάχθη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα αναμένει το πόρισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξετάζει το ζήτημα και η οποία αναμένεται να αποφανθεί σχετικά στις 26 ή 27 Ιανουαρίου.Το ζήτημα έχει ήδη προκαλέσει έντονη πολεμική, όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Επίσης, οι ηγέτες των μουσουλμάνων της Γαλλίας –υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία ζουν περί τα πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, οι οποίοι απαρτίζουν τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη– προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη πλήρης απαγόρευση της μπούργκας ενέχει τον κίνδυνο του στιγματισμού όλων του μουσουλμάνων. Οπως επισημαίνει ο δικαστής Μαρκ Τρεβιντίτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal Du Dimanche, «η απαγόρευση ενδέχεται να ωθήσει ορισμένους θερμοκέφαλους να προβούν σε επιθέσεις». Σε περίπτωση που θα θεσπιστεί σχετική νομοθεσία, η Γαλλία θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η οποία θα έχει εξοστρακίσει το συγκεκριμένο ένδυμα. «Θα γίνουμε περίγελος των δυτικών δημοκρατιών», τονίζει ο Ραφαέλ Λιοζέ, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αιξ Αν Προβάνς.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα, που ηγείται της αντιπολίτευσης, διά του εκπροσώπου του Μπενουά Αμόν, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην καθολική απαγόρευση της μπούργκας στη Γαλλία. «Εκτιμάμε πως, αντί να θεσπίσουμε νέο νόμο, θα έπρεπε να εξετάσουμε με ποιους τρόπους που μάς δίνει ο νόμος, μπορούμε να συμβάλουμε στο να πάψουν οι γυναίκες να φορούν μπούργκα», επισήμανε ο Αμόν. Και πρόσθεσε ότι δεν αρμόζει σε ένα κράτος να αξιολογήσει ποια είναι η σωστή ερμηνεία των Γραφών, τι είναι σύμφωνο με το Κοράνι και τι όχι. Ωστόσο, αρκετοί σοσιαλιστές βουλευτές, όπως ο Μανουέλ Βαλς και η Ορελί Φιλιπετί, έχουν ζητήσει, το τελευταίο διάστημα, να θεσπιστεί νόμος που θα απαγορεύει την μπούργκα παντού στη Γαλλία και όχι μόνο στους δημόσιους χώρους.
Στο κυβερνών δεξιό γκωλικό κόμμα UMP, ο κύριος υπέρμαχος της απαγόρευσης είναι ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο οποίος τρέφει προεδρικές φιλοδοξίες για τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Για τον κομμουνιστή βουλευτή Αντρέ Ζερέν, ο οποίος ηγείται της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών δήμαρχος του Βενισιέ, προαστίου της Λυών, το οποίο θεωρείται προπύργιο μουσουλμάνων φονταμενταλιστών, η μπούργκα αποτελεί τρόπο για να χρησιμοποιείται το Ισλάμ για πολιτικούς σκοπούς. Ο Ζερέν τάσσεται υπέρ της επιλεκτικής απαγόρευσης της μπούργκας στις δημόσιες υπηρεσίες και στη δημόσια εκπαίδευση, όπου, για παράδειγμα, όταν μητέρες ντυμένες με μπούργκα που πηγαίνουν στο σχολείο για να παραλάβουν τα παιδιά τους, δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Για τον Ζερέν, η μπούργκα είναι ένα περιορισμένης έκτασης φαινόμενο στη Γαλλία, αποτελεί ωστόσο σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος.



Πηγή : http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: