Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Πιέζουν για διεθνή διάσκεψη;

Τι συζήτησε ο Ταλάτ με την τουρκική κυβέρνηση

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετέβη χθες στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Στις συναντήσεις του με τις κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας, ο κ. Ταλάτ συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά κατέβαλε προσπάθειες για να αποσιωπήσει την επίσκεψη του κ. Ταλάτ στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα τα τουρκοκυπριακά μέσα πραγματοποιούν μια απλή αναφορά στην επίσκεψη, αποφεύγοντας να αναφερθούν στο περιεχόμενο των συζητήσεων.
Η kathimerini.com.cy, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογραφικούς κύκλους που παρακολουθούν από κοντά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εξασφάλισε πληροφορίες που αφορούν στα σημεία που συζήτησε ο Ταλάτ με τους Γκιουλ, Ερντογάν και Νταβούτογλου. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, τόσο η τουρκική όσο και η τ/κ πλευρά παραμένουν έντονα ενοχλημένες από την τελική έκβαση της υπόθεσης Όραμς.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ θα πρέπει να είναι ο τελευταίος ο οποίος θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. Στη συνάντηση Ταλάτ-Νταβούτογλου συζητήθηκε το γεγονός ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα συμβιβασμός στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε, αμέσως μετά την επιστροφή του, ο κ. Ταλάτ δήλωσε στους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ότι άμεσος στόχος του είναι ο συμβιβασμός στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τον κ. Ταλάτ για το γεγονός ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις κινήσεις του.Ας σημειωθεί ότι στην Άγκυρα δεν αποκλείεται το γεγονός να επιστρέψει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέες προτάσεις και κινήσεις.
Εν τω μεταξύ, πρώην μέλος της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας στην kathimerini.com.cy, διευκρίνισε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «πιέσει» την Αθήνα, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο για σύγκληση διεθνούς συνόδου κορυφής για το Κυπριακό.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: