Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Απομόνωση της Ελλάδας στην Ευρωβουλή

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τον επόμενο μήνα ζήτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε τις εκθέσεις προόδου για το 2009 της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Κροατίας. Οσον αφορά την Τουρκία, οι περισσότερες ελληνικές θέσεις έγιναν δεκτές, κάτι που δεν ισχύει και για την περίπτωση της ΠΓΔΜ, όπου η Ελλάδα ήταν πλήρως απομονωμένη.
Το γεγονός ότι η έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με ψήφους 548 υπέρ, 45 κατά και 35 αποχές, καταδεικνύει ότι οι ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό δεν γίνονται αποδεκτές σχεδόν από κανέναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων.
Το Κοινοβούλιο, λοιπόν, ζητεί από το Συμβούλιο στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου να αποδεχτεί την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές επικροτούν την ελληνική πρόταση να οριστεί συμβολικά το 2014 ως ημερομηνία ένταξης στην Ενωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και τη διένεξη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από τις δύο κυβερνήσεις «να διπλασιάσουν τις προσπάθειες, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση», ενώ η Ε.Ε. οφείλει να είναι πρόθυμη να συμβάλει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αναφορά που πιθανόν να λειτουργήσει ως αφετηρία για κάποιας μορφής ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προσεχώς. Στο ψήφισμα σημειώνεται «ανησυχία για τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φαινομένου της λεγόμενης “αρχαιοποίησης”, που ενέχει τον κίνδυνο όξυνσης των εντάσεων».
Στην έκθεση προόδου για την Τουρκία οι ευρωβουλευτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε «περιορισμένη πρόοδος» όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Εκφράζουν, δε, τη λύπη τους για το γεγονός ότι για «τέταρτο συνεχή χρόνο» δεν εφαρμόζεται το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. «Η αποτυχία να εφαρμοστεί, ίσως επηρεάσει σοβαρά και στο μέλλον τη διαδικασία διαπραγματεύσεων», αναφέρεται στην έκθεση. Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να συμβάλει με «συγκεκριμένα μέτρα» στη συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, εκτιμούν οι ευρωβουλευτές. Η άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και η αντιμετώπιση του ζητήματος των Τούρκων εποίκων «θα βοηθήσει στην επίτευξη θετικού κλίματος στις διαπραγματεύσεις». Επίσης, χαρακτηρίζεται «σοβαρή οπισθοδρόμηση» η απαγόρευση του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) και η ακύρωση του νόμου για τη δίκη στρατιωτικών από πολιτικά δικαστήρια.
Γενικότερα, οι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι τόσο στην Τουρκία, όσο και στην ΠΓΔΜ και την Κροατία, υπάρχουν ζητήματα όπως η λειτουργία του κράτους δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, οι σχέσεις καλής γειτονίας, η μεταχείριση των εθνικών μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών και η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Κατά την ψηφοφορία για την ΠΓΔΜ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν αποχή και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είτε καταψήφισαν είτε απείχαν.
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση για την Τουρκία, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος έθεσε το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την τουρκική πολιτική του «casus belli». Οπως είπε, οι πολύ υψηλές αμυντικές δαπάνες, περίπου 5% του ΑΕΠ, που καταβάλλει η χώρα μας για την αμυντική της θωράκιση, δεν είναι πολιτική επιλογή, αλλά αμυντική ανάγκη, όπου προκύπτει από το «casus belli».


Πηγή : http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: