Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Γύρισαν οι κλεμμένες τοιχογραφίες

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φυλάσσονται οι τέσσερις τοιχογραφίες που επαναπατρίστηκαν χθες τα ξημερώματα από τη Βασιλεία της Ελβετίας. Είχαν κλαπεί τον Αύγουστο του 1978 από τον Ι. Ν. Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας. Οι τοιχογραφίες παραδόθηκαν χθες από την Εισαγγελία της Βασιλείας. Τα κιβώτια που τις μετέφεραν άνοιξαν στα εργαστήρια του μουσείου, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και της γενικής γραμματέως Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε πως θα μπει σε πρόγραμμα συντήρησης όλος ο εικονογραφικός διάκοσμος της Παλαιοπαναγιάς.
Ο ιστορικός, κηρυγμένος ναός της Παλαιοπαναγιάς που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Στενής είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που εντοπίζονται στην παραδίρφυα περιοχή της Εύβοιας.
Πρόκειται για σημαντικό βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό, αρχιτεκτονικό τύπο που επικρατεί στην τοπική ναοδομία της Εύβοιας. Αν και έχει υποστεί νεότερες επεμβάσεις που αλλοίωσαν τη μορφή του εσωτερικά και εξωτερικά, διασώζει στο εσωτερικό του αξιόλογες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 16ο αιώνα. Πρόσφατα οι τέσσερις τοιχογραφίες εντοπίστηκαν σε αποθήκη στη Βασιλεία της Ελβετίας. Πρόκειται για τις τοιχογραφίες με τις μορφές των αγίων Νικήτα, Ερμόλαου, Μακαρίου και Νέστορος. Αμέσως μετά την ταυτοποίησή τους με τις βίαια αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από τη μεσαία και κατώτερη ζώνη του βόρειου τοίχου του ναού της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, προκειμένου να επαναπατρισθούν και να επιστρέψουν στην Εύβοια. Οι τοιχογραφίες θα συντηρηθούν στα εργαστήρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, θα συγκολληθούν ενδεχομένως με τα τμήματα τα οποία φυλάσσονταν μέχρι σήμερα εκεί, προκειμένου το σύνολο να μεταφερθεί στη συνέχεια στην Εύβοια και να εκτεθεί στο προετοιμαζόμενο διαχρονικό μουσείο της Χαλκίδας.

Πηγή : http://www.ethnos.gr/


***Σχόλιο :  Κύριε Υπουργέ πρέπει να μας ενημερώσετε που βρέθηκαν οι τοιχογραφίες, ποιοί ήταν οι κλέφτες και αν σκέφτεσθε να προσφύγετε νομικά για όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: