Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Πρέσβης ΗΠΑ στα Σκόπια: Να κάνετε σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα...

Σαφής ήταν ο Φιλίπ Ρίκερ στην πρώτη ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της πΓΔΜ:


«Ήρθε η ώρα για τη χώρα σας να περάσετε στο επόμενο στάδιο, της επίλυσης του ονόματος της πΓΔΜ. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί και η επίλυση αυτή πρέπει να γίνει με τις διαπραγματεύσεις της χώρας σας με την Ελλάδα».Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, δεν στάθηκε εκεί. Απευθύνθηκε και στους σκοπιανούς νομοθέτες προτρέποντάς τους: «μην εμποδίσετε την επίλυση της διαφοράς, περισσότερο από ότι χρειάζεται»...
Επεσήμανε ακόμη πως η ενσωμάτωση της πΓΔΜ στο βορειοατλαντικό σύμφωνο αποτελεί μονόδρομο για την διασφάλιση της χώρας, ως μιας ευνομούμενης, ευημερούσας, πολυεθνικής δημοκρατίας.Δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί στους κινδύνους που ελλοχεύουν με την ακύρωση της προοπτικής αυτής.«Το 2009 η πΓΔΜ έκανε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Το μέλλον όμως με τη διαιώνιση του προβλήματος της ονομασίας, το μέλλον σας γίνεται αβέβαιο. Είναι ζωτικής σημασίας η επίτευξη προόδου στο ζήτημα αυτό τους προσεχείς μήνες. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα σας. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που αποτελεί κύριος στόχος σας αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Φίλιπ Ρίκερ.Στην πρόταση για την υπογραφή μιας δήλωσης για στρατηγική εταιρική σχέση μετά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε πως αυτή δεν αποτελεί υποκατάστατο για ένταξη στο ΝΑΤΟ.«Σκοπός του ΝΑΤΟ, επεσήμανε, είναι να δούμε την πΓΔΜ να γίνεται μέλος της. Η δήλωση σχετικά με εταιρική σχέση αποτελούσε βέβαια μια θετική προσπάθεια για τις δύο χώρες μας. Η εταιρική σχέση είναι πάντως ένας δεύτερος δρόμος» κατέληξε ο Ρίκερ.
Ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως δεν προβλέπει παράταση της οικονομικής βοήθειας την οποία έλαβε η πΓΔΜ από τις ΗΠΑ, ύψους 20 δις εκατομμυρίων δολαρίων (τα τελευταία 20 έτη) μέσω ενός προγράμματος που ολοκληρώνεται το 2011.


Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: