Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ (πρωτοσέλιδο εφ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

■Χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα.
■Τριπλή εποπτεία από Γαλλία-Γερμανία, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
■Θερμά λόγια από τους εταίρους μας, αλλά το χρήμα αργότερα.
■Αυστηρές εξετάσεις ανά μήνα θα δίνει η Ελλάδα.

Η φράση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου “δεν το κρύβω ότι είμαστε υπό επιτήρηση και ότι αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας” είναι η πιο βαριά που ακούστηκε μετά το “δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαρίλαου Τρικούπη, το 1893.
Παρά τους ελιγμούς του έλληνα πρωθυπουργού, η σκληρή αλήθεια είναι ότι περάσαμε σε μια φάση τριπλής σιδηράς επιτήρησης. Κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, οι ξένοι τεχνοκράτες “υπάλληλοι” επιτηρητές θα σαρώνουν στοιχεία και δεδομένα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από το σχέδιο σταθερότητας και να ληφθούν, αν χρειαστεί, επιπλέον μέτρα. Σʼ αυτό το σκηνικό, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε ξανά για μειωμένη εθνική κυριαρχία, μια βαριά φράση που δυστυχώς είναι ακριβής. Οι φρεγάτες και τα τανκς που θα αγοραστούν από τους εταίρους μας δεν θα μας βοηθήσουν στις επικείμενες διπλωματικές μάχες για το Σκοπιανό και το Κυπριακό, στις οποίες θα πάμε χωρίς πυρομαχικά. Πώς από ευρωπαϊκή-βαλκανική υπερδύναμη στη δεκαετία του ʼ90 γίναμε οι αναξιόπιστοι επαίτες του 21ου αιώνα;

“Αφαιρείται κομμάτι από την κυριαρχία μας”

Χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας -κατά πρωθυπουργική μάλιστα παραδοχή- έχει γίνει η Ελλάδα. Θα διοικείται οικονομικά από τριπλό διευθυντήριο με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωτράπεζας και της Κομισιόν, ενώ κυοφορούνται νέα και εξαιρετικά επώδυνα μέτρα με αντάλλαγμα μία ασαφούς περιεχομένου “δήλωση αλληλεγγύης” από τους Ευρωπαίους. Σε μία από τις δραματικότερες ημέρες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της, η Ελλάδα χθες έφυγε από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με λαβωμένη την ανεξαρτησία και το γόητρό της. Η όποια ευρωπαϊκή στήριξη συνοδεύεται από δρακόντειους όρους και από την κυβερνητική δέσμευση ότι θα ληφθούν νέα μέτρα εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το οικονομικό διευθυντήριο, που πιάνει αμέσως δουλειά.
Δεν το κρύβω ότι είμαστε υπό επιτήρηση και ότι αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας”, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας της δραματικότητας της κατάστασης. Οι λεπτομέρειες του περιβόητου σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν έγιναν γνωστές χθες, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ περιορίστηκαν στην έκφραση πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα, απογοητεύοντας όσους περίμεναν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Ίσως “κλειδώσουν” τη Δευτέρα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, προκειμένου να ανακοινωθούν την Τρίτη μετά το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ.
Ορισμένα πράγματα όμως είναι βέβαια: Καταρχάς δεν θα υπάρξει παροχή άμεσης βοήθειας προς την Ελλάδα, για παράδειγμα μέσω της χορήγησης δανείων από άλλα κράτη-μέλη σε διμερές επίπεδο. Αυτό που μας δόθηκε είναι μια εγγύηση-ομπρέλα για το ελληνικό χρέος, αν η χώρα μας πέσει ξανά θύμα εκβιασμού των αγορών όταν χρειαστεί δανεικά (δηλαδή την άνοιξη). Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, άρα αφαιρούν από την εξίσωση το εφαλτήριο των κερδοσκοπικών επιθέσεων που απειλούν να γκρεμίσουν το οικοδόμημα της ευρωζώνης.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Διότι, σε αντάλλαγμα:
- Πρώτον, η Ελλάδα τίθεται υπό πρωτοφανές καθεστώς κηδεμονίας, με την τοποθέτηση όχι ενός, ούτε δύο, αλλά τριών(!) τοποτηρητών, οι οποίοι επιφορτίζονται με τη διασφάλιση της κατά γράμμα εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας και θα έχουν την εξουσία να διατάσσουν την επιβολή νέων μέτρων σε περίπτωση αποτυχίας του. Η επιτροπή των τοποτηρητών θα αποτελείται από εκπροσώπους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άρα η Ελλάδα -και κατʼ επέκταση η Ευρώπη- δεν θα αποφύγουν την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επικράτησε η άποψη στους κόλπους της ΕΕ ότι η κοινότητα είναι άμαθη σε τέτοια εγχειρήματα και ότι το ΔΝΤ είναι το μόνο που έχει την απαραίτητη “τεχνογνωσία”.
- Η Γερμανία -η οποία ουσιαστικά παίζει τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης- και η Γαλλία απαίτησαν, και η Ελλάδα αποδέχθηκε τη λήψη νέων μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων, που θα κάνουν τα ήδη ληφθέντα να μοιάζουν με… απλά χάδια. Το “μενού” των πρόσθετων μέτρων περιλαμβάνει πάγωμα μισθών στο δημόσιο για όλη τη διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, νέες περικοπές στα επιδόματα, επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αυξήσεις φόρων, ακόμα και μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ. Για όλα αυτά θα αποφασίζει το “διευθυντήριο”. Η Ελλάδα δεν θα έχει περιθώρια να παρακούσει, καθώς αυτό θα σημάνει αυτομάτως την απόσυρση της στήριξης της Ευρώπης, άρα και το ρίξιμο της Ελλάδας στον λάκκο των λεόντων των διεθνών αγορών και των κερδοσκόπων. Ουσιαστικά δηλαδή η Ελλάδα θα παραδώσει τα κλειδιά της οικονομικής της πολιτικής στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την… Ουάσιγκτον, όπου εδρεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
- Η Ελλάδα βαδίζει από σήμερα σε τεντωμένο σχοινί. Ήδη στα μέσα Μαρτίου καταφθάνει το πρώτο κλιμάκιο ελέγχου, που θα εξετάσει την πορεία του προγράμματος σταθερότητας. Δεδομένου ότι οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα σταθερότητας είναι κατά κοινή παραδοχή υπεραισιόδοξοι (αρκεί να λεχθεί ότι προσδοκούμε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής χωρίς ακόμα να έχει κατατεθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο!), είναι προφανές ότι η λήψη νέων μέτρων είναι ζήτημα χρόνου.


Πηγή : http://www.makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: