Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Επίσκεψη Παπανδρέου στη Μόσχα.Στο επίκεντρο South Stream και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Γ, Παπανδρέου στη Μόσχα που έφθασε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα τεθούν κυρίως επί τάπητος στη διάρκεια των συνομιλιών του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Interfax».Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, ο αγωγός αναμένεται να τεθεί, εκτός απροόπτου, σε λειτουργία το 2015. Στις συνομιλίες πρόκειται να αποφασιστεί η δημιουργία μεικτής εταιρείας από την ΓΚΑΖΠΡΟΜ και τη ΔΕΣΦΑ, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του έργου στο ελληνικό τμήμα. Στον ενεργειακό τομέα, αναμένεται να εξεταστεί και η παράταση της διακρατικής συμφωνίας μέσω της οποίας η Ρωσία θα προμηθεύει τη χώρα μας με φυσικό αέριο έως και το 2016. Βούληση και των δύο πλευρών είναι η συμφωνία να επεκταθεί για δεκαετίες.«Τα μεγάλα αυτά κοινά σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της δραστήριας υλοποίησής τους», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή του Κρεμλίνου, προσθέντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα εμπορικής- οικονομικής συνεργασίας».«Παρά την αισθητή μείωση του όγκου των συναλλαγών που προκλήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση, υπάρχουν καλές προοπτικές για την εντατικοποίηση της αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης Ελλάδας- Ρωσίας», επεσήμανε η ίδια πηγή..Ενα άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό των εξοπλισμών, με τη Ρωσία, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, να προτείνει στη χώρα προμήθεια όποιου οπλικού συστήματος η Αθήνα επιθυμεί. Ηδη, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διμερείς επαφές για την αγορά ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ). Εκτός από τα ΤΟΜΑ η Μόσχα θα ρίξει για μια ακόμα φορά στο τραπέζι την πρόταση να αγοράσει η χώρα μας αεροσκάφη τύπου «Μπεριέφ», τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρόσβεση, διάσωση και έλεγχο συνόρων για παράνομη είσοδο μεταναστών. Τέλος, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το Κυπριακό και μια σειρά διεθνών ζητημάτων όπως το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, στα οποία οι απόψεις είναι ταυτόσημες.Κατά το Κρεμλίνο αναμένεται επίσης να θιγούν και διεθνή προβλήματα και ιδιαιτέρως να συζητηθεί η πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο σύμφωνο ευρωπαϊκής ασφάλειας, οι σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας - ΝΑΤΟ.Οι κ.κ. Μεντβέντεφ και Παπανδρέου θα συζητήσουν επίσης την πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία των δύο χωρών.Όπως επισημαίνει το πρακτορείο πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Ρωσία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός, θα έχει αύριο, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, τις ακόλουθες συναντήσεις:
· Στις 9:15 π.μ., με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Boris Gryzlov.
· Στις 10:00 π.μ., με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Mikhailovich Mironov.
· Στις 12:00 με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dmitry Medvedev.
· Στη 1:00 μ.μ., με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, υπογραφή Πρωτοκόλλου Πολιτιστικής και Επιστημονικής Συνεργασίας και στη συνέχεια δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.
Στις 4:30 μ.μ., με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.
· Στις 5:00 μ.μ., με εκπροσώπους της Ομογένειας.


Πηγή : http://www.ana-mpa.gr/ και http://www.kathimerini.gr/


***Σχόλιο : Ο Γ.Παπανδρέου τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στη Μόσχα. Μετά τις βλακώδεις δηλώσεις του για τα ενεργειακά και γενικώτερα για τις σχέσεις μας με την Ρωσία, πρίν τις εκλογές,  έστειλαν άμεσα την Μόσχα στην Αγκυρα και απορούμε πως θέλει να ασχολείται με το ΥΠΕΞ όταν δεν γνωρίζει στοιχειώδη διπλωματία. Τώρα θα προσπαθήσει να περισώσει την βλακεία του έχοντας την Ελλάδα ανίσχυρη για διαπραγμάτευση και την Ρωσία να μας κοιτά με μισό μάτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: