Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Σλοβένος ευρωβουλευτής υποστηρικτής των Σκοπίων

Είναι πάγιες οι θέσεις των Σλοβένων ευρωβουλευτών για την ένταξη των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή ένωση, οι οποίοι βλέπουν με πλήρη αδιαφορία τις ελληνικές θέσεις.
Ένας από αυτούς είναι και ο Jelko Kacin. Ο οποίος δηλώνει σταθερά πως η διαφωνία του ονόματος των Σκοπίων με την Ελλάδα είναι ένα διμερές ζήτημα που δεν πρέπει να επηρεάζει τη διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ. Προτείνει, μάλιστα, τη ...διαμεσολάβησή του, στην επίλυση του προβλήματος των Σκοπίων, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη τους στην ευρωπαϊκή ένωση...
Η δήλωσή του έγινε προς το πρακτορείο ειδήσεων ‘ΜΙΑ’ σε μια ερώτηση του πρακτορείου 'αν συμφωνεί με τη θέση που διετύπωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε', στο συνέδριο των Δυτικών Βαλκανίων στο Brdo του Kranj της Σλοβενίας, ότι οι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να επηρεάζουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. (ένα θέμα επίκαιρο του συνεδρίου, που αφορούσε τις σχέσεις Βελιγραδίου Κοσσυφοπεδίου).Η απάντηση βέβαια ολίσθησε προς το ζήτημα της πΓΔΜ και της Ελλάδας. Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, γνήσιος φιλοσκοπιανός λόγω κοινής σλαβικής καταγωγής του, θα διατυπώσει :
«Επίσημη θέση των Βρυξελλών, όπως έχουν κατ’ επανάληψη διατυπώσει τα θεσμικά όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης είναι η ένταξη όλων των χωρών. Και όταν μιλάμε για τον αποκλεισμό της πΓΔΜ (την ονομάζει ο ευρωβουλευτής ως «Μακεδονία») αυτός γίνεται από την Ελλάδα, για μια διμερή τους διαφορά. Πρέπει να βρεθεί μια λύση (πέρα από τη διαφορά αυτή) ώστε να πάρει η πΓΔΜ ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων»
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο της ΕΕ Στέφαν Φίλε και στην Ύπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Catherine Ashton ώστε να κάνει επιπλέον προσπάθειες για να βρεθεί μια modus vivendi για τη διαφορά του ονόματος της πΓΔΜ με την Ελλάδα.


Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: