Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Θεωρούσαμε ότι αρκούσε η αναφορά μας στην τοποθέτηση της διοικητικού υπαλλήλου που ήρθε από το εξωτερικό στο γραφείο του υπουργού, ώστε να ρυθμισθεί αμέσως το θέμα και να μη συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα.Τελικά χρειάσθηκε ένα ακόμη δημοσίευμα που αποκάλυπτε ότι όχι μόνο η υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού, αλλά και ετέρα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, συνέχιζαν κανονικά να πληρώνονται την αποζημίωση αλλοδαπής και κάποιες... εκτός έδρας αποζημιώσεις, γιατί... δεν βρέθηκε χρόνος να συνεδριάσει το Υπηρεσιακό και να εγκρίνει τυπικά τη μετάθεσή τους στην Κεντρική Υπηρεσία.8Χρειάσθηκε η κατακραυγή και η δημιουργία σοβαρότατου θέματος ηθικής τάξης για την υπηρεσιακή τριανδρία που χειρίζεται τις τύχες του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και για τον ίδιο τον κ. Δρούτσα, για να δηλώσει ο κ. Δαλαβέκουρας ότι θα… επιστραφούν τα χρήματα! Δεν ρωτάμε για Εισαγγελέα, αλλά τουλάχιστον ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο υπουργείο υπάρχει ακόμη;
Χ. Λάζαρης μετατίθεται τελικά στο Κάιρο. Στη Στοκχόλμη, που ήταν ο αρχικός προορισμός του, πηγαίνει η κ. Χατζή, ενώ στην Ντόχα τοποθετήθηκε η κ. Ζορμπαλά.Πάλι καλά. Εδώ και τόσους μήνες η πολιτική ηγεσία είχε αφήσει την εκπροσώπηση της χώρας στην Αίγυπτο, με όλες τις ιδιομορφίες που υπάρχουν στις σχέσεις με τη μεγάλη αυτή μουσουλμανική χώρα, σε επίπεδο επιτετραμμένου. Και μετά ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες που το Κάιρο είναι πιο πρόθυμο να ακούσει τις θέσεις της Τουρκίας, είτε αφορούν τη Μεσόγειο είτε τη χάραξη των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων…
8Γράφαμε και πάλι την περασμένη εβδομάδα: Θα βρεθεί κάποιος να πει στον κ. Δρούτσα ότι τα καθήκοντά του είναι να εκπροσωπεί την Ελλάδα και όχι να συνοδεύει απλώς τον πρωθυπουργό; DΜας παρατήρησε εύστοχα γνώστης των πραγμάτων: Με τον Ανδρέα οι αυλικοί ανταμείβονταν με αξιώματα και πολιτική αποκατάσταση. Με τη νέα γενιά Παπανδρέου οι αυλικοί είναι απλώς... αναλώσιμοι.
Ο φον Δημητράκης δεν μπορεί να νιώθει και καλά αφού, εκτός από τα δημοσιεύματα περί μη υπουργοποίησής του, που εύκολα υποθέτει την προέλευσή τους, υπάρχουν και ευθείες βολές από ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερο βάρος και περιφέρονται, έστω και σε ελλειψοειδή τροχιά, γύρω από τον πρωθυπουργό. Σήμερα είναι λίγο απομακρυσμένοι, αύριο θα έρθουν κοντά, πολύ κοντά.8Ο Νίκος Κοτζιάς πάντως και άποψη έχει περί εξωτερικής πολιτικής και δεν διστάζει να τη δημοσιοποιήσει στην αρθρογραφία του. Οποιοσδήποτε στη θέση του κ. Δρούτσα, θα ανησυχούσε με την κριτική όταν ασκείται από τέτοιες προσωπικότητες.
DΘα συνεχίσουμε να ρωτάμε: Τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση με την Αλβανία; Έκανε συγκέντρωση των πρεσβευτών στις χώρες των Δ. Βαλκανίων ο κ. Δρούτσας και απλώς τους ανέλυσε το... όραμα της «Ατζέντας 2014». Μήπως πριν γίνουμε «ευρωπαίοι ιεραπόστολοι» πρέπει να λύσουμε και κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν στα βόρεια σύνορά μας;
Υπάρχουν τρόποι να πεισθούν και ο κ. Ραμά και ο κ. Μπερίσα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομικά κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και ο σάκος του μποξ, ακόμη και για την Αλβανία…
8Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι αυτό που επιθυμούσε η τουρκική πλευρά θα γινόταν στο τέλος. Παρʼ ολίγον μάλιστα να μας το εμφανίσουν ότι ήταν δική μας... επιδίωξη. Η περίφημη δήλωση με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ θα εκδοθεί, όπως όλα δείχνουν, καθώς την είχαν ζητήσει η Άγκυρα και ακολούθως τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ. Όλα στα όλα για να στηριχθεί ο Ταλάτ, αν και ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει για ποιον λόγο η ελληνοκυπριακή πλευρά προτιμά να ακούει τις διχοτομικές θέσεις της Άγκυρας διά στόματος του υποτίθεται μετριοπαθούς, Ταλάτ και όχι απευθείας από τον εκπρόσωπο του ντενκτασικού συστήματος, τον κ. Έρογλου. Οι Αμερικανοβρετανοί είναι λογικό να προτιμούν τη «μετριοπαθή» φιγούρα του κ. Ταλάτ, μια και έτσι στριμώχνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Χριστόφιας σε τι ελπίζει άραγε;DΤι θα λέει αυτή η δήλωση; Κανείς δεν γνωρίζει, αν και όπως όλα δείχνουν μάλλον θα τονίζει τα... σημεία σύγκλισης που υπήρχαν, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι είμαστε σε δρόμο λύσης και ότι έχει υπάρξει ήδη διαπραγματευτικό κεκτημένο. Όπως είναι γνωστό, τα σημεία σύγκλισης είναι σε κεφάλαια που αφορούν άμεσα την Τουρκία, ενώ κρίσιμα θέματα όπως το εδαφικό, το περιουσιακό και η ασφάλεια-εγγυήσεις, για τα οποία καίγονται οι Ελληνοκύπριοι, έχουν παραπεμφθεί στο... μέλλον.
Εδώ όμως έφθασε η κυβέρνηση Χριστόφια με δυσκολία να κρύβει την ανακούφισή της για τη δυσάρεστη εξέλιξη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα σε νέες προσφυγές για περιουσίες στα Κατεχόμενα παραπέμποντας στην Επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος), ελπίζοντας ότι έτσι θα σταματήσουν να κερδίζουν υποθέσεις οι Ελληνοκύπριοι που στριμώχνουν την Τουρκία και θέτουν ψηλά τον πήχη στη ρύθμιση του περιουσιακού. Έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, ενώ θα ήταν πιο απλό να αφεθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι Ελληνοκύπριοι να προσφύγουν στην υποτιθέμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων του ψευδοκράτους, οπότε με μερικές χιλιάδες προσφυγές να απορρίπτονται ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα, θα υπήρχε εκ νέου λόγος για προσφυγή στο ΕΔΑΔ…
8Σίγουρα το Κυπριακό δεν θα λυθεί στην αίθουσα ενός δικαστηρίου, αλλά οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να διαμορφώσουν μια πραγματικά δικαιότερη και βιώσιμη λύση. Ας μην τη θυσιάσουν λοιπόν στον βωμό της επανεκλογής του κ. Ταλάτ, που απλώς εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιλογές της Άγκυρας.
DΓια τις 30 Μαρτίου προγραμματίζεται η επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα. Συμπτωματικά διαπιστώσαμε τις χρονολογικές συμπτώσεις: Την ίδια ημέρα το 1432 γεννήθηκε ο Μωάμεθ Β΄ που εκπόρθησε την Κωνσταντινούπολη και το 1822 έγινε η σφαγή της Χίου από τους Τούρκους.
3Τι εντολές πήρε ο πρέσβης μας στα Τίρανα Ν. Πάζιος; Θα εξηγηθεί στον κ. Μπερίσα και κυρίως στον «σοσιαλιστή» κ. Ραμά ότι δεν μπορούν και δεν είναι σε θέση να παίζουν με την Ελλάδα; Αναφερόμαστε στη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, την οποία υποτίθεται ότι ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ύστερα από προσφυγή της αντιπολίτευσης. Μια συμφωνία που συνυπέγραψαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πέρυσι και τώρα βρίσκεται στον αέρα.
3Το μέλλον της Ελλάδας κρίνεται στις Βρυξέλλες και το υπουργείο Εξωτερικών ακόμη δεν έχει γ.γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. O διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων βρίσκεται με το ενάμισι πόδι στη Γερμανία, καθώς έχει πάρει ήδη μετάθεση για το Βερολίνο, και υποτίθεται ότι υπάρχει και η ΜΕΑ ΕΕ στις Βρυξέλλες. Για την τελευταία όλοι περιμένουν απλώς να δώσει σημεία ζωής...




Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: