Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Στην Ε.Ε. οι τουρκικές προκλήσεις

Στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία. Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την άκρως επικίνδυνη τακτική που έχει υιοθετήσει εσχάτως η Αγκυρα και εφαρμόστηκε το πρωί της Κυριακής για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, αυτήν της επιχείρησης αναχαίτισης ελικοπτέρων του Λιμενικού από τουρκικά F-16. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, συνεχίζουν τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά και με τον τρόπο που κινήθηκαν σε δύο περιπτώσεις έναντι των ελικοπτέρων του Λιμενικού, που περιπολούν στο πλαίσιο της FRONTEX, διαμόρφωσαν συνθήκες αυξημένου κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος.
Είχε προηγηθεί, προχθές, αυστηρό διάβημα της Αθήνας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ, το δεύτερο μέσα σε 48 ώρες. Το περιστατικό που προκάλεσε αυτή την κινητικότητα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής. Στις 8.07 π.μ., δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο και προσέγγισαν ελικόπτερο του Λιμενικού, φθάνοντας σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου πίσω του, σε ύψος 1.100 ποδών. Το ελικόπτερο πετούσε εκείνη τη στιγμή βόρεια του Φαρμακονησίου, σε ύψος 300 ποδών. Η προσέγγιση των τουρκικών μαχητικών σε τόσο κοντινή απόσταση δημιούργησε αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Στην περιοχή έσπευσαν δύο αεροσκάφη Μιράζ 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία, πετώντας σε ύψος 4.000 ποδών, πλησίασαν τα τουρκικά μαχητικά σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου.
Την πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προβληματίζει το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Αγκυρα για άλλη μία φορά. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση την κατάσταση, ενώ αναφέρθηκε σε κίνδυνο «εξαγωγής της εσωτερικής έντασης της Τουρκίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης επισήμανε την ανάγκη να επιδειχθεί προσοχή και ψυχραιμία, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει ισχυρά όπλα στα χέρια της, όπως το Διεθνές Δίκαιο, για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων.


Πηγή : http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: