Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Σκόπια - Fuele: Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει επιλυθεί η διαφορά για το όνομα

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέφαν Fuele ελπίζει ότι μέχρι ο τέλος της ισπανικής προεδρίας, τον Ιούνιο 2010, θα έχει επιλυθεί η διαφορά της Αθήνας-Σκοπίων για το όνομα.Όπως αναφέρει ο Fuele σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle η πΓΔΜ θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.«Ελπίζω ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι το τέλος της ισπανικής προεδρίας θα αξιοποιηθεί κατάλληλα από τις δύο κυβερνήσεις στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος. Αυτό θα επιτρέψει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δώσουν πράσινο φως στην έναρξη των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Fuele.(σ.σ. Ο αναφερόμενος επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, πρώτη φορά, αναφέρεται στα Σκόπια, ως πΓΔΜ, μετά από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης)

Επιστολή Ομπάμα σε Ιβανόφ



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, για να τον ευχαριστήσει για τη στρατιωτική συμμετοχή των Σκοπίων στο Αφγανιστάν. Το γεγονός είναι απολύτως ενδεικτικό των πιέσεων που θα ασκηθούν το επόμενο διάστημα για λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
“Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
”Σας γράφω με σκοπό να εκφράσω τις ευχαριστίες για τους επιπλέον στρατιώτες και εκπαιδευτές που η Δημοκρατία της Μακεδονίας σκοπεύει να στείλει στο Αφγανιστάν. Με τη συμβολή της αυτή η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ISAF, σύμφωνα με τον αριθμό των στρατιωτών. Επιθυμούμε περαιτέρω επιτυχία της δικής σας δύναμης στην αποστολή της. Εκτιμούμε τη συνεχή εταιρικότητα της χώρας σας ως απάντηση στις κοινές προκλήσεις όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και του Ιράκ. Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε να εργάζεστε μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα σας να κινηθεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης των ευρωατλαντικών της επιδιώξεων”.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα προταθεί το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, με σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τρίτες χώρες να το υιοθετήσουν, με προσδιορισμό της γλώσσας ως makedonski και της εθνικότητας ως Nationality of the Republic of North Macedonia, χωρίς συνταγματική τροποποίηση στα Σκόπια, δηλαδή χωρίς να καταργηθεί πλήρως το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό και στις διμερείς σχέσεις με όσες χώρες επιμείνουν.


Πηγή : http://www.makthes.gr/ και http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: