Σάββατο 24 Απριλίου 2010

14-15 Mαίου στην Αθήνα ο Τ. Ερντογάν για συζήτηση εφ'όλων των τουρκικών διεκδικήσεων

Στις 14 και 15 Μαΐου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συζητήσει με τον πρωθυπουργό για τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, συνοδευόμενος από 10 υπουργούς της κυβέρνησής του, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην πρώτη σύνοδο του νεοσυσταθέντος Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. H επίσκεψή του θα έρθει την επαύριο της εισόδου μας στο ΔΝΤ και υπολογίζεται από την κυβέρνηση ότι το πακέτο παραχωρήσεων στην Άγκυρα θα πέράσει σε δεύτερη "μοίρα."
Την ημερομηνία ανακοίνωσαν χθες το πρωί από κοινού, στο Ταλίν της Εσθονίας, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημ. Δρούτσας και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν εναλλακτικές ημερομηνίες στην προχθεσινή συνάντησή τους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στην εσθονική πρωτεύουσα και, έπειτα από επικοινωνία με τα γραφεία των δύο πρωθυπουργών σε Αθήνα και Αγκυρα αντίστοιχα, η επίσκεψη «κλείδωσε» για το συγκεκριμένο διήμερο.
«Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποικοδομητική αρχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Δρούτσας. Αναφέρθηκε, δε, στον τρόπο που οργανώνεται η επίσκεψη, ο οποίος, όπως είπε, αποσκοπεί «στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς» και ιδιαίτερα της οικονομικής συνεργασίας.
Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι έχουν προσυμφωνηθεί παραχωρήσει στην Άγκυρα στο πλαίσιο των όσων είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση Σημίτη στην Μαδρίτη, περί "ζωτικών συμφερόντων τη Τουρκίας στο Αιγαίο".
Ο Α.Νταβούτογλου χαρακτήρισε την επερχόμενη επίσκεψη "ιστορικής σημασίας" για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι θα ανοίξει νέα εποχή και στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς -μεταξύ αυτών οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ενέργειας, Μεταφορών, Παιδείας και Περιβάλλοντος- που θα μετάσχουν στην ορώτη Σύνοδο του Συμβουλίου.«Είμαι πολύ ευτυχής που ανακοινώνω αυτό σήμερα από το Ταλίν . Είναι καλά νέα για τις δύο χώρες, για το μέλλον της περιοχής μας και για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που δίνουν τα διεθνή φόρα για να συναντηθούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή : http://www.kathimerini.gr/ και http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: