Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης - Το ΔΝΤ έχει εγκατασταθεί στα υπουργεία

Έμμεσο αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης κατέθεσε με επιστολή του που κοινοποιήθηκε πριν μία λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Η επιστολή τιτλοφορήθηκε από την κυβέρνηση «Διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών για την Ελλάδα», αλλά πρόκειται για ένα βήμα πριν την κατάθεση του αιτήματος.
Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πρόγραμμα πολυετών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.
Ιδού ολόκληρη η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου:

«Προς Κύριο Olli Rehn,
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κύριο Dominique Strauss-Kahn
Managing Director Δ.Ν.Τ.
Κύριο Jean-Claude Trichet
Πρόεδρο Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Αγαπητοί Κύριοι,
Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Παπακωνσταντίνου»

Το αν πρόκειται για κίνηση τακτικής της κυβέρνησης ή όντως έχει ληφθεί η απόφαση για κατάθεση του αιτήματος θα φανεί τις επόμενες λίγες ημέρες. Πάντως είναι γεγονός ότι τα κλιμάκια του ΔΝΤ πάνε κι έρχονται από τη χώρα και στα υπουργεία οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν λάβει ρόλο εντολέα πλέον…

Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: