Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ Ζητούν από τηλεοπτική σειρά να αποσιωπήσει την καταστροφή της Σμύρνης

Η τουρκική τηλεόραση σε ρόλο λογοκριτή επιτίθεται κατά της αμερικανικής πολεμικής ταινίας «The Pacific» η οποία αναφέρεται στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και υπογράφεται από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Τόμ Χανκς ο οποίος ως γνωστόν είναι παντρεμένος με Ελληνίδα της διασποράς.
Ενώ η ταινία αναφέρεται στα γεγονότα και τις μάχες του Ειρηνικού εν τούτοις σε κάποιο σημείο της μια Ελληνίδα της Σμύρνης συνομιλεί με έναν Αμερικανό στρατιώτη και του λέει ότι «οι Τούρκοι μπήκαν το 1922 στη Σμύρνη και την έκαψαν».
Η σειρά άρχισε να προβάλλεται στη Τουρκία στις 18 Απριλίου από τον τηλεοπτικό σταθμό CΝΒC-e. Δέκα ημέρες πριν από την προβολή του πρώτου επεισοδίου, το κανάλι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «ο διάλογος που περιλαμβάνεται στο τρίτο επεισόδιο της σειράς πληγώνει την τουρκική κοινή γνώμη, ενώ συνιστά αντίφαση προς την ιστορική πραγματικότητα» . «Συνεπώς», συνέχισε η ανακοίνωση, «επειδή δεν θα αλλοιωθεί η ενότητα της σειράς αν δεν μεταδοθεί το συγκεκριμένο σημείο, έχει αφαιρεθεί η σχετική στιχομυθία». Μερικές ημέρες νωρίτερα, η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζανάν Αριτμάν απηύθυνε στην τουρκική Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το αν το υπουργείο σκοπεύει να λάβει μέτρα για το ζήτημα. Η κυρία Αριτμάν υποστήριξε ότι «η πυρκαγιά στη Σμύρνη είχε προκληθεί από αρμενικές συμμορίες, κάτι που τεκμηριώνεται και από τη σχετική έκθεση του Πολ Γκρέσκοβιτς, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σμύρνη».
Τα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια διδάσκουν στους μαθητές ότι η Σμύρνη κάηκε από τον ελληνικό στρατό κατά την αποχώρησή του.
Στις 31 Μαρτίου ο συγγραφέας και αρθρογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ» Γιασάρ Ακσόι έγραψε, ωστόσο, ότι ο ισχυρισμός ότι η Σμύρνη κάηκε από τον ελληνικό στρατό «δεν μπορεί να ευσταθεί, αφού ο ελληνικός στρατός αποχώρησε από τη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου και η φωτιά ξέσπασε στις 13». Ο Ακσόι λέει ότι «στον βαθμό που δεν τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία», η άποψη ότι η Σμύρνη κάηκε από Τούρκους αποτελεί «συκοφαντία». Στο τέλος έκανε λόγο για διεθνείς παράγοντες που αναφέρουν ότι «την πυρκαγιά προκάλεσαν αρμένιοι τρομοκράτες». Η σειρά «Τhe Ρacific» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην Ελλάδα από συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι στις 26 Απριλίου.

Πηγή : http://www.xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: