Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Έλληνες και Σκοπιανοί συζητούν στην Οχρίδα για το όνομα Σκοπίων Προετοιμασία απεμπόλισης των ελληνικών δικαίων.

Σημαίνοντες διανοούμενοι, εμπειρογνώμονες, νυν και πρώην πολιτικοί και διπλωμάτες από τα Σκόπια και την Ελλάδα λαμβάνουν μέρος, αυτό το Σαββατοκύριακο σε συζήτηση που διοργανώνεται από τη σκοπιανή τηλεόραση ‘Α1’ στο ξενοδοχείο "Inex Gorica" της Οχρίδας.
Οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια λύση στην από δύο δεκαετίες διαφωνία του ονόματος μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας.
Το εγχείρημα αποτελεί μια προσομοίωση των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών όπου θα τεθούν όλα τα ιστορικά και γεωγραφικά επιχειρήματα των δύο πλευρών προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα των δύο χωρών και να καταλήξουν σε κάποια λύση.
Επισημαίνεται από την σκοπιανή τηλεόραση ‘Α1’, ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα, το οποίο ενδεχομένως να αποδώσει καρπούς σε συμβιβαστική λύση ώστε να ενδυναμώσει η προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο πρώην Έλληνας πρέσβης στα Σκόπια και την Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, οι σημαίνοντες πανεπιστημιακοί καθηγητές Ευάγγελος Κωφός, Θάνος Βερέμης.
Από τη σκοπιανή πλευρά θα λάβουν μέρος ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Στόγιαν Άντοφ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής διεθνούς δικαίου Ljubomir Frckoski, ο δημοσιογράφος Mladen Chadikovski από A1 TV, ο Atanas Kirovski εκδότης του περιοδικού Forum.
Επίσης συμμετέχουν η Brenda Pearson από το International Crisis Group, ο Ray Power από το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο κ.ά,

Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: