Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Πρόεδρος Σκοπίων: Ναι για ‘Βόρεια Μακεδονία»

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκε Ιβάνοφ, με δημόσια δήλωσή του τοποθετήθηκε θετικά στην ελληνική πρόταση για ονομασία της χώρας του σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», μια ανακοίνωση, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρνητικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ.
Βρισκόμενος στην πόλη Μοναστήρι, ο Γκεόργκε Ιβάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της ελληνικής πρότασης, δήλωσε τα εξής:

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις, αλλά αν αποφασίσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι βέβαιο ότι θα επιλυθεί αυτή η διαμάχη».Ο Ιβάνοφ είπε πως υπάρχουν δύο απόψεις προς το θέμα της ελληνικής πρότασης, να γίνει αποδεκτή η λύση από την πλευρά της πολιτειακής ηγεσίας αλλά και να τεθεί στην κρίση των πολιτών με ένα δημοψήφισμα.
Παρά την εκφρασμένη θέση του προέδρου της χώρας το κόμμα του Γκρουέφσκι, VMRO-DPMNE, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, δεν απέκλεισε τη θέση που έλαβε ο αρχηγός του κόμματος και πρόεδρος της κυβέρνησης, Ν. Γκρουέφσκι, να καταφύγει σε δημοψήφισμα για το όνομα της χώρας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των Σκοπίων, δήλωσε πώς ποτέ δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια πρόταση που θα επηρέαζε την ταυτότητα των πολιτών της χώρας.
«Οποιαδήποτε λύση που θα συνέβαλλε στην αλλαγή του ορισμού της γλώσσας μας και της μοναδικότητάς μας, είναι απαράδεκτη για τη χώρα μας. Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις ελληνικές θέσεις αλλά είμαστε υπέρ μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης», τόνισε ο σκοπιανός πρόεδρος, Ιβάνοφ.
Σε λίγο θα πούμε και μπράβο, αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική.

Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: