Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Η μεγάλη ώρα των μαζών «Συχνά οι μάζες είναι ηρωικές»(G. Le Bon)

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Χρόνια και χρόνια το πιο διεφθαρμένο «πολιτικό» σύστημα που γέννησε η Ελλάδα μπόρεσε να κονιορτοποιήσει τις ψυχές των Ελλήνων, ώστε να μην είναι σε θέση ούτε ατομικά ούτε συλλογικά να δράσουν ως μάζα.
Τώρα πια ήρθε η ώρα της, αν θέλει να επιβιώσει. Αυτές οι ίδιες οι μάζες των ψηφοφόρων που το στήριξε με την συμφεροντολογική ψήφο έχουν χρέος να το καταλύσουν για να ζήσουν.
Αναλύοντας ο Γάλλος ψυχολόγος το ρόλο των μαζών στην Ιστορία, γράφει: «Εύκολα τις πείθει κανείς να σκοτωθούν για το θρίαμβο της πίστης ή μιας ιδέας». Τώρα, οι ίδιες αυτές μάζες οφείλουν να σώσουν και την πατρίδα και τον εαυτό τους. Αρκετά σελάγισαν στα πέλαγα της διαφθοράς, όμως «συχνά οι μάζες είναι ηρωικές», όπως γράφει ο Le Bon (βλ. το έργο του: «Ψυχολογία των μαζών», εκδ. «Το Βήμα» Αθήνα, 2010, σελ. 37-38).
Ο πολιτειολόγος ομοεθνής του, ο γνωστός Μοντεσκιέ, πολλά χρόνια πριν απ’ αυτόν, έγραφε: «Κάποτε, με εκατό χιλιάδες μπράτσα ο λαός ανατρέπει το παν, και άλλοτε με εκατό χιλιάδες πόδια δεν βαδίζει παρά σαν τα έντομα» (βλ. το έργο του: «Το πνεύμα των νόμων» εκδ. «Αναγνωστίδη», χ.χ., σελ. 41).
Τώρα, θέλει δε θέλει, ο «κυρίαρχος» λαός θα σηκωθεί όρθιος, θα εγκαταλείψει τον άχαρο ρόλο των εντόμων και θα νιώσει την καταλυτική δύναμη των μπράτσων.
Έτσι, και μόνο έτσι, θα ανοίξει τους δρόμους του ελπιδοφόρου μέλλοντος, όπως έγραφα εδώ και μια δεκαετία: «Η ουτοπία και η εξέγερση είναι οι δίδυμες αδελφές που αποτελούν τον εμβρυουλκό του μέλλοντος» (βλ. το έργο μου: «Ο Λαϊκισμός στην Ελλάδα», εκδ. «Ergo», 2002, όπου και το παράθεμα του Γάλλου νομπελίστα Α. Καμύ που λέει: «Χάσαμε και την αρετή της εξέγερσης».
Για να δούμε τι θα γεννήσει η γκαστρωμένη Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: