Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

16 οι νεκροί - Πολλοί Τούρκοι ανάμεσά τους - Ένας Έλληνας τραυματίας

Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί από την επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.
Άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού επιχείρησαν να κάνουν νηοψία σε ένα από τα καράβια του στολίσκου, αλλά δέχτηκαν επίθεση με λοστούς, μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου, με αποτέλεσμα να ανοίξουν πυρ σύμφωνα το ίδιο δίκτυο.
Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και ισραηλινοί στρατιώτες, ωστόσο από άλλες πηγές αναφέρεται ότι υπάρχουν και σοβαρά τραυματισμένοι Ισραηλινοί.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι νεκροί φτάνουν τους 16, ενώ οι τραυματίες τους 50. Το γερμανικό Spiegel μεταδίδει ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονταν και Τούρκοι ένοπλοι που φέρονταν προετοιμασμένοι να κάνουν χρήση βίας αν δέχονταν πρόσκληση να παραδοθούν, όπως και έγινε.Το αποτέλεσμα ήταν οι ισραηλινές δυνάμεις υπό αυτές τις συνθήκες να ανοίξουν πυρ ως αυτοάμυνα.To ισραηλινό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει 2 νεκρούς και 30 τραυματίες. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι τραυματίες διακομίσθησαν με ελικόπτερα σε νοσκομεία στην Χάιφα.Τα πλοία που δέχθηκαν τις νηοψίες θα ρυμουλκηθούν στην Χάιφα, όπου θα ελεγχθούν.Οι ισραηλινές αρχές είχαν προτείνει στους ακτιβιστές να παραλάβουν το φορτίο σε ισραηλινό λιμάνοι και να το παραδώσουν οι ίδιοι στους Παλαιστήνιους στην Γάζα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πέσει στα χέρια της Χαμάς, πλην όμως οι ακτιβιστές επέμεναν να το παραδώσουν οι ίδιοι.
Διακοπή της ελληνοϊσραηλινής αεροπορικής άσκησης «Μίνωας 2010»
Σταμάτησε σήμερα η κοινή άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας και της ισραληνικής Αεροπορίας μετά από εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και έδωσε οδηγίες για την παύση της άσκησης, λόγω των γεγονότων.Η άσκηση επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Βέβαια με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά παίρνει θέση για τα γεγονότα κάτι που μπορεί να αποβεί και πρόωρο και επιζήμιο για τα ελληνικά συμφέροντα.
Το Ισραήλ δεν χτύπησε τα «ελληνικά» πλοία. Υπό κατάληψη βρίσκεται το εμπορικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», με ελληνική σημαία και το «Σφενδόνη» με 34 Έλληνες .

Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: