Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διάλεξη φιλέλληνα καθηγητής της Αγγλίας στο Δ.Π.Θ.

Tη Δευτέρα 17 Μαΐου και ώρα 19.00 μ.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα μιλήσει ο μεγάλος φιλέλληνας καθηγητής Richard Seaford (University of Εxeter, U.K.) με θέμα: «Η παράσταση των αισχύλειων Περσών: Νέο φως από τα Σούσα και την Περσέπολη». Η διάλεξη θα γίνει στην ελληνική γλώσσα και διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Περίληψη της ανακοίνωσης του καθηγητή R. Seaford: Η παράσταση των αισχύλειων Περσών, νέο φως από τα Σούσα και την Περσέπολη. Το παλαιότερα άλυτο ζήτημα σχετικά με το πώς παραστάθηκαν οι Πέρσες του Αισχύλου μπορεί να επιλυθεί, αν υποθέσουμε ότι ο Αισχύλος γνώριζε τη μορφή και τη διαρρύθμιση των περσικών ανακτόρων στα Σούσα και στην Περσέπολη. Το έργο διαδραματίζεται ακριβώς έξω από το ανακτορικό συγκρότημα. Έτσι επεξηγούνται ποικίλες δυσκολίες, όπως, λόγου χάρη, το γεγονός ότι η βασίλισσα καταφθάνει από το ανάκτορο την πρώτη φορά μέσα σε άρμα και μετά πεζή.
Μολονότι στις περισσότερες σωζόμενες τραγωδίες η βασιλική οικογένεια αυτοκαταστρέφεται και η πόλη τελικά επωφελείται, στους Πέρσες συμβαίνει το αντίθετο: η κοινότητα υποφέρει τα μέγιστα, ενώ η βασιλική οικογένεια επιβεβαιώνει την απειλούμενη εξουσία της μέσω του συνεκτικού ελέγχου που ασκεί στο χώρο της τελετουργίας. Αυτή η εξαίρεση ερμηνεύεται από το γεγονός ότι το έργο τοποθετείται όχι σε μια ελληνική πόλη αλλά σε ένα βαρβαρικό ανακτορικό συγκρότημα. Ο σκηνικός και ο δραματικός χώρος συνιστούν επίσης μια βαρβαρική αντιστροφή του ελληνικού κανόνα εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το μοναρχικό έλεγχο πάνω στον κοινωνικό-πολιτικό χώρο μέσω της τελετουργίας.

Πηγή : http://www.xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: