Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ένα κράτος σε παράλυση

ΤΩΝ ΑΝΝΑΣ ΔΟΛΛΑΡΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΑΚΗ, ΘΥΜΙΟΥ ΜΠΑΔΑ

Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και υλικά, Πανελλαδικές Εξετάσεις χωρίς βαθμολογητές, λιμάνια χωρίς τουρίστες εν μέσω θερινής σεζόν, υπάλληλοι «ανόρεκτοι» να εργαστούν μετά τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων ή ανασφαλείς εν αναμονή μετατάξεων και μετακινήσεων… Αυτή είναι η μετά ΔΝΤ εικόνα του κρατικού μηχανισμού, εικόνα κατάρρευσης της ίδιας της χώρας, αποτέλεσμα χρόνιων παθογενειών και αποσπασματικών μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας.
Θύματα αυτής της κατάστασης είναι πάντα οι πολίτες. Αυτοί που αναζητούν το κοινωνικό κράτος, τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, τη δημόσια Παιδεία υψηλού επιπέδου, την εξυπηρέτηση στις συναλλαγές με το Κράτος. Τι συναντούν; Δημόσιους υπαλλήλους σε «λευκή απεργία», νοσοκομεία στο έλεος επιτηδείων και ενός φαύλου συστήματος προμηθειών και μια Παιδεία που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.
Χάος στα νοσοκομεία
Εικόνα χάους επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της υπουργού Υγείας με τους προμηθευτές. Στο νοσοκομείο «Σωτηρία», εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξετάσεις για φυματίωση ή ηπατίτιδα. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σε ό,τι αφορά την έλλειψη αντιδραστηρίων για εξειδικευμένες εξετάσεις. Όπως αναφέρει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, «ελλείψεις υπάρχουν σε φιαλίδια, καθώς και σε συσκευές αναρρόφησης. Πριν από δύο εβδομάδες υπήρχε πρόβλημα με τους βηματοδότες και τις στεφανιογραφίες, ωστόσο η κατάσταση πλέον ομαλοποιείται». Μεγάλη είναι η καθυστέρηση σε επείγοντα περιστατικά, καθώς και στην εξυπηρέτηση των χρόνιων, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.
Στο «Παίδων Αγία Σοφία» το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έλλειψη ασκών κλειστού κυκλώματος πλυσίματος αίματος (πενταπλή), γεγονός που επηρεάζει πολυμεταγγιζόμενα άτομα, όπως οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καθώς επίσης και άλλες ευαίσθητες ομάδες, όπως νεογνά και παιδιά με μεταμοσχεύσεις. Οι ασκοί ανοιχτού κυκλώματος (τετραπλή) που χρησιμοποιούνται πλέον στο νοσοκομείο μπορεί να είναι πιο φθηνοί σε κόστος σε σχέση με αυτούς του κλειστού κυκλώματος, ωστόσο εγκυμονούν κινδύνους μολυσματικών ασθενειών, καθώς υπεισέρχεται περισσότερο ο ανθρώπινος παράγοντας. Επιπλέον, οι δεύτεροι διατηρούν το αίμα στο σώμα των θαλασσαιμικών για 35 ημέρες, εν αντιθέσει με τους πρώτους που διατηρούν το αίμα για 42 ημέρες. Σημειώνεται, πάντως, ότι η προμηθεύτρια εταιρεία διέκοψε την παροχή των ασκών, αφού το νοσοκομείο χρωστά 2.000.000 ευρώ από το 2007.Και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας επικρατεί η ίδια εικόνα. Στο νοσοκομείο Αγρινίου, λόγω της έλλειψης υλικών από το εμπάργκο των προμηθευτών υλικών, ανεστάλη για 24 ώρες η λειτουργία του Βιοχημικού Τμήματος εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων, δηλαδή ουσιών που μπορούν να διερευνήσουν αν υπάρχει στίγμα ή μικρόβιο σε εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ πρόβλημα δημιουργήθηκε και στο Μικροβιολογικό Τμήμα λόγω έλλειψης υλικών. Στο Ακτινολογικό – Αξονικό Τμήμα οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην ανασταλεί η λειτουργία καθώς έχουν μείνει μόνο δύο κασετίνες φιλμ, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται και σε υλικά που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια χειρουργείων ορθοπεδικού τύπου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι βρίσκονται σε αναμονή.
ΔΝΤ και κερδοσκοπικά παιχνίδια οι υπεύθυνοι
«Η σκληρή επιτήρηση από το ΔΝΤ και η ένταση της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, είναι βασικά αίτια που οι χρηματοδοτήσεις για τις ανάγκες στο χώρο της Υγείας έχουν “παγώσει”, με αποτέλεσμα πολλές ανάγκες να μένουν ακάλυπτες», λέει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Στάθης Τσούκαλος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Σπύρος Κουτσιουμπέλης κάνει λόγο για παιχνίδια των προμηθευτών με τα δημόσια νοσοκομεία. Ο ίδιος αναφέρει σημαντικές ελλείψεις ακόμη και σε απλά ιατρικά υλικά, όπως γάζες, ράμματα, σύριγγες και γάντια. Αίσθηση επίσης προκαλεί η διακοπή παροχής εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού στα νοσοκομεία «Θριάσιο», «Τζάνειο», «Ευαγγελισμός», «Αττικό» και «Πανεπιστημιακό Ρίου». Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αναβάλλονται επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις λόγω αυτών των ελλείψεων, κάνοντας έτσι ακόμα πιο αισθητή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδος.Ενδεικτική της τριτοκοσμικής κατάστασης των δημοσίων νοσοκομείων είναι και η μαρτυρία του Θ.Μ. που καταγγέλλει πως κατέφθασε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με κάταγμα στο πόδι και περίμενε 8 ώρες στην ουρά των «επειγόντων», κατά τα άλλα, περιστατικών μέχρι να μπορέσει τελικά να εξεταστεί και να του τοποθετηθεί γύψος.Ο ίδιος μιλά για ανύπαρκτη εξυπηρέτηση και χαώδη γραφειοκρατία ακόμα και σε περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται επείγουσες.Το θέμα των προμηθειών δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου στη Δημόσια Υγεία. «Τεράστιο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού», σημειώνει στα «Επίκαιρα» ο κ. Τσούκαλος. «Πριν από ενάμιση χρόνο είχε υπογραφεί σύμβαση η οποία μάλιστα κυρώθηκε με την ψήφιση νόμου και προέβλεπε την πρόσληψη 2.000 γιατρών στα δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα. Οι προσλήψεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, διότι με αυτό τον τρόπο θεώρησαν κάποιοι αρμόδιοι ότι θα κάνουν εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτή τη στιγμή οι συνολικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε όλη τη χώρα φτάνουν τις 4.500. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν πολιτικοί αλλά και διάφοροι άλλοι σε θέσεις-κλειδιά, που επικεντρώθηκαν περισσότερο σε “περίεργα” πράγματα (κέρδη και μίζες) και λιγότερο στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Όσον αφορά στις ακυρώσεις αιμοδοσιών, σχετίζονται άμεσα με τη δυσκολία προμήθειας αναλώσιμων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία, αφού οι προμηθευτές έχουν κάνει “εμπάργκο” και αρνούνται να τροφοδοτήσουν, είτε γιατί η κυβέρνηση τους πληρώνει με λιγότερα χρήματα από αυτά που ζητούν είτε με καθυστέρηση», ξεσπά ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Εικόνα διάλυσης και στις εφορίες
Την ίδια εικόνα διάλυσης συναντά κανείς και στις εφορίες, σε μια εποχή που ο ρόλος τους καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός για την τήρηση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων του προγράμματος σταθερότητας. Στην ΙΖ’ Εφορία Αθηνών η εικόνα είναι αποκαλυπτική. Μία κυρία καταφέρεται με βαριές εκφράσεις κατά των υπαλλήλων, επειδή η ειδοποίηση για την επιστροφή του ΕΤΑΚ απεστάλη στην παλιά της διεύθυνση, παρόλο που η ίδια είχε ενημερώσει για τη νέα. «Όταν είναι να πάρουν λεφτά τότε μας βρίσκουν», δηλώνει οργισμένη στα «Επίκαιρα». Στο διπλανό ταμείο μια άλλη κυρία εισπράττει την άγνοια των υπαλλήλων όταν τους ρωτά για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. «Ό,τι ξέρετε εσείς ξέρουμε κι εμείς, δεν έχουμε καμία ενημέρωση», απαντά η υπάλληλος με δόση χιούμορ, αν και η όλη κατάσταση μόνο για γέλια δεν είναι. Σε ό,τι αφορά την πολυπόθητη επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, την ώρα που οι υποχρεώσεις τρέχουν, η επίσημη απάντηση από τις ΔΟΥ είναι «νωρίτερα από 15 Σεπτεμβρίου καμία επιστροφή», αφήνοντας στα κρύα του λουτρού χιλιάδες επιχειρηματίες, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.Από τις 67 εφορίες της Αττικής, μόνο 3 έχουν πιάσει το στόχο που έχει τεθεί, βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει “τρύπα” στον προϋπολογισμό ύψους 216,6 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του α’ τριμήνου του 2010. Κατά τη συνάντησή του με τους προϊσταμένους των εφοριών, ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα καθώς σε κάποιες εφορίες η απόκλιση φτάνει μέχρι και στο 20%, ενώ 23 από αυτές δεν έχουν δώσει στοιχεία για την πορεία είσπραξης των εσόδων κατά το α’ τρίμηνο του έτους. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι προϊστάμενοι των εφοριών βρίσκονται ενόψει της συνταξιοδότησής τους, ενώ άλλοι αναμένουν κάποια μετάθεση, με αποτέλεσμα να ολιγωρούν απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που υπάλληλοι των εφοριών υπολειτουργούν, ώστε να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις περικοπές των αποδοχών τους.H αλλαγή μοντέλου διοίκησης των εφοριών ενδεχομένως αποτελεί περισσότερο επιτακτική ανάγκη από ποτέ, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γιώργου Κουσκούλη, μέλους της διοίκησης του Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών: «Το Παρίσι έχει μία εφορία, η Αθήνα 50! Θέλει σωστή μηχανογράφηση και οργάνωση προκειμένου να λειτουργήσουν κεντρικές εφορίες από όπου θα εξυπηρετούνται οι πολίτες με ηλεκτρονικό τρόπο»......
Στο ΙΚΑ της υπομονής και στην ανασφάλεια των ΟΤΑ
Η εικόνα δεν φαίνεται να είναι διαφορετική και στα Ιδρύματα Κρατικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) όπου βασιλεύει η γραφειοκρατία και η έλλειψη οργάνωσης. Χαρακτηριστικά, το να εξυπηρετηθεί κανείς στο ΙΚΑ Πετραλώνων φαντάζει απίθανο, μια και από τις 8 το πρωί έχουν ήδη δημιουργηθεί ουρές και μια χαώδης και απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τους πολίτες που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους.Ακόμα και τέσσερις ώρες μετά δεν παρατηρείται αποσυμφόρηση και οι υπάλληλοι του Ιδρύματος έρχονται σε αντιπαράθεση με τους πολίτες, αφού η εξυπηρέτηση γίνεται με ρυθμούς χελώνας: Μόλις δυο ταμεία λειτουργούν ενώ κάποιες στιγμές μένει μόνο ένα… Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι να κλείνουν τα ταμεία στη μία το μεσημέρι και ήδη να υπάρχουν δεκάδες νούμερα που δεν έχουν εξυπηρετηθεί και οι πολίτες θα αναγκαστούν να υποστούν την ίδια διαδικασία και την επόμενη μέρα.
Παραλίγο στον αέρα οι Πανελλαδικές
«Μπάχαλο» επικρατεί και στον χώρο της εκπαίδευσης. Χιλιάδες υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων βρέθηκαν σε απόγνωση όταν έμαθαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι εκπαιδευτικοί-βαθμολογητές των γραπτών τους κήρυξαν «λευκή απεργία», μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει τις αποδοχές τους. Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους, δεδομένου ότι η ΟΛΜΕ είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ότι μετά τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων που υπέστησαν οι καθηγητές, τουλάχιστον οι αμοιβές τους για τις εξετάσεις θα κινούνταν στα περσινά επίπεδα. «Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την αλλαγή στον τρόπο βαθμολογίας κατά τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως επίσης και από τις δραστικές περικοπές στις αμοιβές των εκπαιδευτικών οι οποίοι συμμετέχουν σε μία πολύ σημαντική διαδικασία.Παράλληλα, πολλά πανεπιστήμια υπολειτουργούν λόγω υποχρηματοδότησης από το κράτος. Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο, ύστερα από 10 χρόνια συνεχούς παροχής της υπηρεσίας πρόσβασης στους μεγάλους διεθνείς εκδοτικούς οίκους εξειδικευμένων επιστημονικών περιοδικών, τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα την έχασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή το κράτος δεν έχει ακόμη καταβάλει τις συνδρομές. Το ελληνικό κράτος χρωστούσε το αστρονομικό ποσό των 33 εκατ. ευρώ, με το οποίο έπρεπε να καλυφθούν οι συνδρομές για τα έτη 2009 και 2010.

Πηγή : http://www.m-epikaira.gr/

***Σχόλιο της Επιτροπής
Χάος και στη εξωτερική πολιτική
Ο Πρωθυπουργός αγκαλιάζεται με τον Ερντογάν και οι Τούρκοι παραβιάζουν το Αιγαίο, ζητούν δικαιώματα στη Θράκη, οι Σκοπιανοί επιμένουν στην Μακεδονία, οι Αλβανοί υποδέχονται τους Τούρκους με ναυτική βάση και 1300 στρατιώτες, ζητούν μνημόσυνα των τσάμηδων!
Xάος στην Αθήνα
Μαζική συγκέντρωση λαθρομεταναστών στο λεκανοπέδιο της Αττικής και παράνομη νομιμοποίησή τους δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα αυξημένης εγκληματικότητας, ανυπακοής και στο τέλος δημιουργία αισθήματος φόβου στον Ελληνικό λαό, που ζούσε και ζεί στην Αθήνα!
Χάος στους Ελληνες
Βλέπουν και δεν αντιδρούν, υπερασπίστηκαν ανθρώπους και κόμματα που τους ενδιέφερε μόνο το συμφέρον της τσέπης τους, πίστεψαν σε ιδέες που αυτοί που τις καλλιεργούσαν τους είχαν ήδη πουλήσει σε ξένα συμφέροντα, δημιούργησαν ένα κράτος μπουρδέλο και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: