Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

«Κατάλυση του συντάγματος και του κοινοβουλευτισμού η διαγραφή βουλευτών

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Ένα από τα τόσα και τόσα νοσηρά φαινόμενα του λεγομένου δημοσίου βίου της Ελλάδας ολόκληρες δεκαετίες είναι και η αρρωστημένη λειτουργία και στάση των βουλευτών κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τη διαβόητη πειθαρχία των βουλευτών, η οποία αναιρεί και υποβαθμίζει το ρόλο του βουλευτή ως εκπροσώπου του έθνους.
Πρόκειται για υπονόμευση και κατάλυση του συντάγματος, το οποίο δεν θέλει τον βουλευτή ως πειθήνιο όργανο του αρχηγού του κόμματος αλλά ως εκπρόσωπο του έθνους.
Αυτά προκύπτουν από την παράγρ. 2 του άρθρου 51 του συντάγματος, που ορίζει ότι «οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνους...» και την παράγρ. 1 του άρθρου 60, η οποία επιτάσσει: «Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση».
Όμως το πρωθυπουργικό, αρχηγικό και κατ’ ουσίαν μεσσιανικό πολιτικό σύστημα, που εφαρμόζεται στην κοινοβουλευτική πρακτική, οι βουλευτές μετατρέπονται σε ορντινάτσες του αρχηγού του κόμματος και των κάθε φορά προσωπικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων.
Κριτικάροντας, εδώ και πολλά χρόνια, αυτό τον αρχηγικό μεσσιανισμό με τη λειτουργία της διαβόητης κομματικής πειθαρχίας, έγγραφα και τα εξής συμπερασματικά: «Συνεπώς, κάτω από το πρίσμα αυτό της συνταγματικής και πολιτικής λειτουργίας του βουλευτή που του αφαιρεί το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού, που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, μετατρέπει τον εκπρόσωπο του Έθνους σε πρόσωπο μειωμένης πολιτικής και νομικής λειτουργίας».
Καταλήγοντας έλεγα: «...αυτή η πρακτική της κομματικής πειθαρχίας οδηγεί ευθέως και σαφώς στον ευνουχισμό της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του πολιτεύματος» (βλ. το περιοδ. «Πολιτικά Θέματα», της 24/4/92).
Μολονότι το θέμα καίριο για την αληθινή λειτουργία του πολιτεύματος, οι βαστάζοι του φαύλου συστήματος και «ενημερωτές» της κοινής γνώμης ούτε καν που ασχολήθηκαν μ’ αυτό.
Έτσι, μέσα σ’ αυτή την αρρωστημένη πολιτική πρακτική, φθάσαμε στις διαγραφές βουλευτών και των δύο «μεγάλων» κομμάτων, οι οποίοι δεν υποτάχθηκαν στην κομματική πειθαρχία για την ψήφιση του νομοσχεδίου των θανατηφόρων κυβερνητικών μέτρων με επιταγές του ΔΝΤ. Πρόκειται για μία ακόμη τρανή απόδειξη της συνολικής χρεοκοπίας του αμαρτωλού πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: