Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Οι χορηγοί του στολίσκου συνδέονται με την ελίτ της Τουρκίας

Των Dan Bilefsky και SEBNEM ARSU

Η τουρκική φιλανθρωπική οργάνωση που οδήγησε τον στολίσκο, ο οποίος ενεπλάκη στην αιματηρή Ισραηλινή επίθεση, διατηρεί εκτεταμένες σχέσεις με την Τουρκική πολιτική ελίτ και τις προσπάθεις αυτής της ομάδας να προκαλέσουν το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της Γάζας και να αποσπάσουν την υποστήριξη από ανώτατα επίπεδα του κυβερνώντος κόμματος, λένε Τούρκοι διπλωμάτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ένα αντι-Ισραηλινό σλόγκαν στην Κωνσταντινούπολη αντανακλά το ρήγμα στις Ισραηλο-Τουρκικές σχέσεις μετά την επιδρομή. Η Τουρκία προειδοποιεί ότι οι σχέσεις μπορούν να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία.
Η φιλανθρωπική οργάνωση, ή Ανθρωπιστικό Ίδρυμα Αρωγής, συχνά ονομαζόμενο και Ι.Η.Η., δέχθηκε επιθέσεις στο Ισραήλ και τη Δύση για την παροχή οικονομικής στήριξης σε ομάδες που κατηγορούνται για τρομοκρατία. Αλλά στην Τουρκία η ομάδα βοήθησε τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan να έχει τη στήριξη των συντηρητικών μουσουλμάνων εν όψει των κρίσιμων εκλογών του επομένου έτους και να βελτιώσει τη θέση και την επιρροή της Τουρκίας στον Αραβικό κόσμο.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο πολύ κοντά στην κυβέρνηση, ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση να παραμείνει ανώνυμος εξαιτίας της πολιτικής ευαισθησίας του θέματος, 10 μέλη του κοινοβουλίου από το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Erdogan σκεφτόντουσαν να επιβιβαστούν στο πλοίο Mavi Marmara, το πλοίο στο οποίο έλαβε χώρα η αιματηρή επιδρομή, ωστόσο προειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή από ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών ότι η παρουσία τους θα κλιμάκωνε υπερβολικά την ένταση.Όταν οι επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά τον θάνατο εννέα Τούρκων κατά την Ισραηλινή επιδρομή, έτυχαν θερμής υποδοχής από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, είπε ο Huseyin Oruc, Αναπληρωτής Διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης και ο οποίος επέβαινε στον στολίσκο.
“Όταν επιστρέψαμε στην Τουρκία φοβόμουν σε τι προβλήματα θα μπορούσαμε να βρεθούμε με ό,τι έγινε αλλά το πρώτο πράγμα που είδαμε όταν άνοιξε η πόρτα του αεροπλάνου στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο Bulent Arinc, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, ο οποίος έκλαιγε” δήλωσε σε μια συνέντευξη. “Είχαμε καλό συντονισμό με τον κ. Erdogan” πρόσθεσε. “όμως δεν νομίζω πως χαίρεται τώρα με μας”.Η επιδρομή προκάλεσε ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και αύξησε τον συναγερμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ότι η Τουρκία, μια μεγάλη μουσουλμανική χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ ολισθαίνει προς μια υπαγωγή της προς τον Αραβικό κόσμο. Η Τουρκία προειδοποίησε ότι οι δεσμοί συνεργασίες με το Ισραήλ θα μπορούσαν να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία εκτός και εάν οι Ισραηλινοί ζητούσαν συγνώμη και δεχόντουσαν διεθνή διερεύνηση, μέτρα τα οποία μέχρι σήμερα αρνείται να λάβει το Ισραήλ.
Η φιλανθρωπική αποστολή, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, προώθησε τον στόχο του Erdogan να μετατοπίσει την εστίαση της Τουρκίας προς την Μουσουλμανική Ανατολή, τη στιγμή που οι προοπτικές να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχνές.Η κυβέρνηση “θα μπορούσε να είχε σταματήσει το πλοίο εάν ήθελε αλλά η αποστολή στη Γάζα εξυπηρετούσε τόσο την Ι.Η.Η. όσο και την κυβέρνηση, κάνοντάς τους ήρωες και στην πατρίδα και στον Αραβικό κόσμο” δήλωσε ο Ercan Citlioglu, ένας ειδικός στην τρομοκρατία στο πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης.Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η φιλανθρωπική οργάνωση έδρασε ανεξάρτητα και ότι η ηγεσία της αρνήθηκε να απεμπολήσει τα σχέδια για σπάσιμο του Ισραηλινού αποκλεισμού της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Γάζας, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν καμία νομική αρμοδιότητα να σταματήσουν τις εργασίες μιας ιδιωτικής φιλανθρωπικής οργάνωσης.
Ο Egemen Bagis, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είπε σε συνέντευξή του ότι η φιλανθρωπική οργάνωση και το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, το επονομαζόμενο Κόμμα AK, δεν έχουν ουσιαστικούς δεσμούς, ακόμη και όταν άνθρωποι της πολιτικής εμπλέκονται σε φιλανθρωπικές ομάδες. “Η Ι.Η.Η. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Κόμμα ΑΚ και δεν έχουμε καμία κρυφή ατζέντα” είπε ο κ. Bagis.Όμως οι επικριτές του λένε πως τέτοιες δηλώσεις διαψεύδουν τόσο τους στενούς δεσμούς μεταξύ του κόμματος και της φιλανθρωπικής οργάνωσης καθώς επίσης και το γεγονός πως Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν λεπτομερή γνώση των λεπτομερειών της αποστολής του στολίσκου πριν τον απόπλου του.“Πώς είναι δυνατόν μια μεγάλη χώρα όπως η Τουρκία, με συμφέροντα στις τέσσερις ηπείρους και με μια οικονομία που βασίζεται σε εξαγωγές και σε επενδύσεις που απαιτούν αυξημένη προσοχή ανά τον κόσμο, να σύρεται στο χείλος του πολέμου από μια μη-κυβερνητική οργάνωση;” διερωτήθηκε ο Semih Idiz, αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet Daily News της Τουρκίας, στο κύριο άρθρο του στις 7 Ιουνίου. Η απάντηση, πρόσθεσε, είναι ότι η φιλανθρωπική οργάνωση είναι μια “ΚΜΚΟ” -μια “κυβερνητική-μηκυβερνητική οργάνωση”.
Πολλά από τα 21 άτομα της λίστας που επέβαιναν στο φιλανθρωπικό σκάφος έχουν ή είχαν στενούς δεσμούς με το Κόμμα ΑΚ. Τον Ιανουάριο, ο Murat Mercan. πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου και ένας ακόμη ανώτερος κομματικός αξιωματούχος, μετείχαν σε ένα διά ξηράς κονβόι βοηθείας προς τη Γάζα που είχε οργανωθεί από την φιλανθρωπική οργάνωση το οποίο προσπάθησε να περάσει διά της βίας από το πέρασμα Rafah, από την Αίγυπτο στη Γάζα.
Ένας από τους επιτρόπους της οργάνωσης, ο Ali Yandir είναι ανώτατο διευθυντικό στέλεχος στον Δημοτικό Συνεταιρισμό Μεταφορών του Δήμου της Κωνσταντινούπολης. Ο Συνεταιρισμός ελέγχει την εταιρεία Istanbul Fast Fariies, η οποία πούλησε το Mavi Marmara χωρητικότητας 1.090 επιβατών στην οργάνωση έναντι περίπου 1.8 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2004 ο κ. Yandir ήταν υποψήφιος του Κόμματος ΑΚ για το αξίωμα του Δημάρχου στην Περιοχή Esenler της Κωνσταντινούπολης.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της φιλανθρωπικής οργάνωσης συμπεριλαμβάνονται οι Zeyid Aslan, βουλευτής και κομματικό μέλος του ΑΚ και συγχρόνως ο εν ενεργεία Πρόεδρος της Ομάδας Τουρκο-Παλαιστινιακής Διακοινοβουλευτικής Φιλίας, ο Ahment FAruk Unsal, βουλευτής και κομματικό στέλεχος του ΑΚ από το 2002 ως το 2007 και ο Mehmet Emin Sen, πρώην δήμαρχος με το Κόμμα ΑΚ στην πόλη.
Αυτοί οι δεσμοί αντανακλούν τέλεια την κοινή ατζέντα του κόμματος και της οργάνωσης. Και οι δύο εμπλέκονται στο έργο της ανακούφισης των φτωχών και συνδέονται από μια κοινή ισλαμική ιδεολογία. Πολλοί από τους 60.000 ανθρώπους της οργάνωσης ισχυρίζονται πως είναι μέλη από την τάξη των θρησκευόμενων εμπόρων, οι οποίοι βοήθησαν τον κ. Ergogan να ανέλθει στην εξουσία.
Το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αρχικά ως φιλανθρωπική οργάνωση για τους φτωχούς της Κωνσταντινούπολης και αργότερα για τα θύματα του πολέμου της Βοσνίας. Λειτουργεί σε περισσότερες από 100 χώρες και έστειλε 33 τόνος βοήθειας στην Αϊτή μετά τον σεισμό του Ιανουαρίου. Η φιλανθρωπική οργάνωση έχει ένα υποκατάστημα στην Δυτική Όχθη και ένα άλλο στη Γάζα όπου Τουρκικές οικογένειες βοηθούν στις δαπάνες για φροντίδα και εκπαίδευση 9.000 ορφανών.
Τη Δευτέρα η Γερμανία απαγόρευσε την λειτουργία των γραφείων της οργάνωσης επικαλούμενη την υποστήριξή της στη Χαμάς και θεωρώντας την παράλληλα τρομοκρατική οργάνωση. Ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere είπε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση έκανε κακή χρήση των καλών προθέσεων των δωρητών “για να υποστηρίξει μια τρομοκρατική οργάνωση με χρήματα που υποτίθεται ότι είχαν διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς”. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έγραψε ότι από το 2007 το ποσό από φιλανθρωπίες που συγκεντρώθηκε ήταν 8,5 εκατομμύρια δολάρια και ότι μεταφέρθηκε σε έξι μικρότερες οργανώσεις, δύο εκ των οποίων ανήκουν απευθείας στη Χαμάς και τέσσερις έχουν στενούς δεσμούς με αυτήν.Η οργάνωση χαρακτήρισε το κλείσιμο των γραφείων της “ντροπή” και “μισανθρωπία” και είπε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια.
Μια επιστολή στις 21 Ιουνίου, υπογεγραμμένη από 87 Αμερικανούς Γερουσιαστές καλούσε τον λευκό Οίκο να ερευνήσει κατά πόσο η φιλανθρωπική οργάνωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ κατηγόρησε την οργάνωση ότι ενισχύει τη Χαμάς. Λέει επίσης ότι η ομάδα έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα και ότι έχει προμηθευτεί όπλα, κατηγορίες τις οποίες η οργάνωση αρνείται.
Ανώνυμος ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε τέτοιου είδους ισχυρισμούς ψευδείς και είπε ότι δεν θα μπορούσαν να πείσουν πολιτικούς που υποστήριξαν τις αιτιάσεις της ομάδας για να το αποφύγουν.
“Δεν προσπαθούμε να αποδεσμευτούμε από την Ι.Η.Η. λόγω των τρεχόντων ισχυρισμών για τρομοκρατικούς δεσμούς - απλά δεν έχουμε σχέση με αυτούς” είπε ο αξιωματούχος. “Θεωρούμε τις προσπάθειες του Ισραήλ να συνδέσει την Ι.Η.Η. με την τρομοκρατία επί τη βάση λανθασμένων εκθέσεων πληροφοριών και ως εκ τούτου να θεωρήσει την κυβέρνηση του Κόμματος ΑΚ υπεύθυνη για τη δολοφονία εννέα αθώων ανθρώπων, ως εξαιρετικά φθηνή και μη αρμόζουσα τακτική”.

Πηγή : The International Herald Tribune 15.7.10
και http://antipolon.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: