Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Σκόπια: Τούρκοι και Διασπορά από κοινού κατά Ελλάδας

"Σύμβουλοι με μεγάλη επιρροή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, παρότρυναν άμεσα τις σκοπιανές αρχές να μην χάσουν πολύτιμο χρόνο και να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα με την Ελλάδα» αναφέρει σήμερα η σκοπιανή ‘Άλφα ΤΒ’.
« Ελπίζω ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι δύο πλευρές θα καθίσουν να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό. Η Αμερική πρέπει να ενθαρρύνει τους Έλληνες και τους Σκοπιανούς να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν προς το μέλλον. Έχετε μια χώρα που πρέπει να αναπτυχθεί, πρέπει να έρθουν ξένες επενδύσεις να μειωθεί η ανεργία και να δημιουργηθεί ένα καλό μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια σας», δήλωσε ο Λίνκολιν Μεκ Κούρντι, πρόεδρος του Τουρκικού Συνασπισμού ΗΠΑ.
Η Ένωση της Σλαβομακεδονικής Διασποράς από κοινού με τον Τουρκικό Συνασπισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, διοργάνωσε επίσκεψη εργασίας με δεκαοκτώ συμβούλους του Κογκρέσου των ΗΠΑ στα Σκόπια. Σκοπός τους ήταν η εξοικείωση τους με την κατάσταση της χώρας και η εξεύρεση τρόπου ώστε να την βοηθήσουν μέσω του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν αυτό των Σλάβων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα στον εμφύλιο πόλεμο και σήμερα οι απόγονοί τους εγείρουν δικαιώματα περιουσιών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την άποψη που διαμορφώθηκε, παραλληλίστηκε το ζήτημα αυτό, με τις … διώξεις των Αρμενίων από την Τουρκία και η οποία καταδικάστηκε από ψήφισμα του ΟΗΕ για τις ενέργειες της αυτές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των συζητήσεων είναι ένα απόσπασμα της ομιλίας του προαναφερόμενου Τούρκου, Μεκ Κούρντι, ο οποίος ‘ξύπνησε’ ξαφνικά μέσα από την Οθωμανική αυτοκρατορία:
« Για να είμαστε σωστοί, κατά το έτος 1900, ελάχιστοι Έλληνες υπήρχαν σε αυτό που σήμερα ονομάζεται Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη ήταν Μακεδονο-τουρκο-εβραϊκή και όχι ελληνική πρωτεύουσα, όπως, δηλαδή, είναι τώρα. Γιατί τότε το Κογκρέσο καταδίκασε τους Τούρκους και δεν μπορεί να καταδικάσει σήμερα τους Έλληνες;»
Οι συζητητές εξέφρασαν ακόμη την άποψη ότι το ελληνικό λόμπι στην Αμερική είναι πολύ ισχυρό ενώ τα Σκόπια απουσιάζουν. Και η Ελλάδα ευνοείται από αυτό.
Σε ρεπορτάζ, επίσης, του σκοπιανού ‘Ινπρες’ παρουσιάζονται οι θέσεις του προέδρου της Ένωσης της Σλαβομακεδονικής Διασποράς, Μέτο Κολόσκι, που κάλεσε τις σκοπιανές αρχές να διατηρήσουν το συνταγματικό όνομα της χώρας και την ‘μακεδονική’ ταυτότητα, υποστηρίζοντας τη διακοπή των συνομιλιών με την Ελλάδα.

Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: