Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Κατάνυξη και συγκίνηση

Με ένα μήνυμα για την ειρηνική συμβίωση του ελληνικού και του τουρκικού λαού επισφράγισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης την ιστορική θεία λειτουργία που τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στον ναό της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.
Την ιστορική λειτουργία παρακολούθησαν χιλιάδες πιστοί της ορθοδοξίας, που προσήλθαν από την Ελλάδα και τη Ρωσία. Οι 500 που διέθεταν ειδικές προσκλήσεις από κοντά, μέσα στον αύλιο χώρο της μονής, και οι υπόλοιποι από δύο γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί απ' έξω.
Η πατριαρχική θεια λειτουργία ξεκίνησε στις 10 το πρωί. Ο κ. Βαρθολομαίος, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία "Άξιος, Άξιος" και στο μήνυμά του προς τους πιστούς εξέφρασε την ελπίδα αυτό το προσκήνυμα να αποτελέσει μια ακόμη γέφυρα ειρήνης.
"Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών, που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας" είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
"Ολα αυτά τα 88 χρόνια -σημείωσε- η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους 'Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ' ".
"Χαιρετίζομεν -πρόσθεσε σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο Πατριάρχης- με πολλήν τιμήν την παρουσία των εκπροώπων της εντίμου τουρκικής κυβερνήσεως και των τοπικών αρχών. Διαβεβαιούμεθα και αυτούς και όλον τον επιτόπιον πληθυσμόν ότι όλοι οι χριστιανοί συνερρεύσαμεν εδώ σήμερα ως άγγελοι ειρήνης και φιλιάς, με τα καλύτερα δι' αυτούς συναίσθήματά μας"
Tα μέτρα ασφαλείας της τουρκικής αστυνομίας ήταν αυστηρά, αλλά και διακριτικά. Η άδεια για την πραγματοποίηση της θείας λειτουργίας στο μοναστήρι-σύμβολο των Ποντίων δόθηκε από την Άγκυρα τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να δείξει ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, βασικό προαπαιτούμενο για την είσοδό της στην Ευρώπη.

Πηγή : http://www.megatv.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: