Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ «ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ» Τέρμα το casus belli για τα 12 μίλια

Πρωτοσέλιδο έγιναν στην Τουρκία οι πληροφορίες για απάλειψη από την "Κόκκινη Βίβλο" της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος, ο χαρακτηρισμός ως "αιτία πολέμου" της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια. Αναφορές για συνεργασία και άρση της απειλής για όλες τις γειτονικές χώρες.
Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια δεν αποτελεί πλέον αιτία πολέμου για την Τουρκία σύμφωνα με νέο πολιτικό έγγραφο εθνικής ασφάλειας της χώρας.


Η τουρκική εφημερίδα Sabah στην πρώτη σελίδα της με τίτλο «Τα 12 μίλια δεν είναι πλέον αιτία πολέμου» γράφει ότι «χαλάει πλέον η παπαγαλία στην αντίληψη εξωτερικής απειλής στο νέο πολιτικό έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας. Στο έγγραφο αυτό, του οποίου του οποίου η συγγραφή συνεχίζεται και είναι γνωστό ως «Βιβλίο των Κόκκινων Γραμμών» της Τουρκίας, οι γειτονικές χώρες δεν χαρακτηρίζονται πλέον ως «εξωτερική απειλή», αλλά ως στοιχείο συνεργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζεται, το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια, που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν ως casus belli, στο εξής δεν θα θεωρείται ως προέχουσα απειλή. Αντί γι’ αυτό υπογραμμίζεται η συνεργασία και αναφέρεται ότι με το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, που έχει ξεκινήσει με την Ελλάδα, στόχος είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα.
Το εν λόγω έγγραφο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και αναμένεται να επικυρωθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που θα συνέλθει το Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό θα διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που άρχισαν να εφαρμόζονται.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει εκφράσει την παραμικρή επιθυμία να προχωρήσει άμεσα σε επέκταση των χωρικών της υδάτων, εξαρτώντας τις όποιες αποφάσεις της από την τελική έκβαση των διευθετήσεων για την υφαλοκρηπίδα και το γενικότερο καθεστώς συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διατήρηση της συγκεκριμένης «απειλής» από την πλευρά της Τουρκίας είχε ελάχιστη σημασία και μάλλον δυσκόλευε την επικοινωνιακή διαχείριση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης στον επιχειρηματικό - και όχι μόνο - τομέα.
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας συντάσσεται στη βάση του δόγματος «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, που λανσάρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με αυτό, οι γειτονικές χώρες (Ιράν, Ελλάδα, Ιράκ και Ρωσία) δεν αντιμετωπίζονται ως εξωτερική απειλή, αλλά ως «στοιχείο συνεργασίας».

Πηγή : http://www.xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: