Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Νίμιτς προς πρόεδρο Σκοπίων: « Δεν έχω νέα πρόταση»

Ο διαμεσολαβητής στη ελληνο-σκοπιανή διαμάχη, για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, θεωρεί θετική την εξέλιξη που παρατηρείται στο θέμα της ονομασίας πρόσθεσε ακόμη ότι δεν έχει νέες προτάσεις για την επίλυσή της διαμάχης αυτής, στη συνάντηση που είχε, χθες το βράδυ, με τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνοφ, όπως σημειώνει το σκοπιανό πρακτορείο «Makfax».
«Πιστεύω ότι υπάρχει αυξημένη αίσθηση της εμπιστοσύνης και αυτό το γεγονός ενισχύει την επίλυση με διάλογο σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. Είναι μια θετική εξέλιξη. Έχω την αίσθηση ότι τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να μιλούν μεταξύ τους μέσα σε ένα πλαίσιο που δίνει προσδοκίες ότι τελικά θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Έχουμε αξιολογήσει ως θετικές τις συναντήσεις και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το ζήτημα αυτό μέχρι να φθάσουμε σε μια λύση», τόνισε ο Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον σκοπιανό διαπραγματευτή Ζόραν Γιολέφσκι, ο σκοπιανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ελπίζει σε μια αποδεκτή λύση σύντομα, που θα προστατεύει, συγχρόνως, την αξιοπρέπεια του πολιτών της πΓΔΜ.
Ερωτηθείς, ο Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με ένα πιθανό χρονικό πλαίσιο για την επίλυση της διαφοράς τόνισε ότι «τα χρονικά πλαίσια δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες και δημιουργούν περιττές απογοητεύσεις , δεν θα προτιμούσα να αναφερθώ σε ημερομηνίες. Εργάζομαι για το θέμα αυτό για πολλά χρόνια, από το 1994, σίγουρα ο διάλογος που έχει αρχίσει μου δίνει μια πραγματική προσδοκία ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με αμοιβαία κατανόηση και όταν οι δύο χώρες αισθανθούν ότι έχουν φθάσει σε εθνικούς στόχους, έτσι ώστε να προστατεύεται η εθνική υπερηφάνεια των δύο πλευρών».
Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ονόματος της πΓΔΜ.
Ο Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, αναφέρει το σκοπιανό πρακτορείο.

Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: