Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

υπουργείο εξω(φρε)νικών

— Διαρροές επί διαρροών από τα περίφημα επικοινωνιακά επιτελεία της κυβέρνησης για επικείμενη λύση του Σκοπιανού. Πολύ απλός συλλογισμός: Αν και εκείνοι και εμείς επιμένουμε σε κόκκινες γραμμές, η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο υποχωρήσουν από τη θέση τους. Να θυμίσουμε απλώς ότι η επίσημη ελληνική θέση μιλά για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.
Είναι καλό να επαναλαμβάνουμε τη θέση για να καταλάβουμε με την πρώτη ποιος υποχώρησε, εάν και όποτε υπάρξει λύση. Το πιο ωραίο είναι ότι ο υπουργός επί των Εξωτερικών δήλωνε προ ημερών ότι η πολιτική του στο Σκοπιανό αποδίδει.Τώρα, το πώς ο φον Δημήτριος Αʼ πιστεύει ότι έχει υπάρξει πρόοδος στην πολιτική του στο Σκοπιανό είναι ένα μεγάλο ερώτημα, στο οποίο πάντως δεν μπορεί να απαντήσει κάποιος κοινός θνητός.
— Δεν άντεξε όμως ο φον και, χάνοντας την αυστριακή ψυχραιμία του, την έπεσε στον Άλεξ Ρόντο, ο οποίος όλοι γνωρίζουμε ότι παίζει ρόλο στα εξωτερικά θέματα, ως έμπιστος φίλος του Γ. Παπανδρέου, τον οποίο όμως ελάχιστοι συμπαθούν στο κυβερνητικό σχήμα. Και λιγότερο από όλους ο κ. Δρούτσας. Αν νομίζει πάντως ότι ξεμπέρδεψε από τον Άλεξ με μια δήλωση, κάνει λάθος. Η σχέση του Άλεξ με τον πρωθυπουργό είναι πιο βαθιά και πιο στέρεη από ό,τι νομίζουν πολλοί. Εξάλλου, πάντοτε είναι χρήσιμοι οι άνθρωποι για τις «βρώμικες» ή, καλύτερα, τις «υπόγειες» δουλειές…
— Τελικά ήθελε να αδειάσει τον Ρόντο ο φον Δημήτριος Αʼ, αλλά μάλλον ζημιά έκανε, καθώς απλώς επιβεβαίωσε την ύπαρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων είτε με την κ. Μαριλένα Κοππά είτε με τον κ. Ρόντο.
— Ο επίσημος διαπραγματευτής Αδ. Βασιλάκης, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται για αντικατάστασή του, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, έμεινε μέχρι τη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς και επέστρεψε στην Αθήνα…
— «Παγάκια» έπεφταν, όπως μας μετέφεραν, στην ατμόσφαιρα κατά τη συνάντηση του φον Δημήτριου Αʼ με τον πρέσβη στην Ουάσινγκτον Β. Κασκαρέλη. Βλέπετε ο πρέσβης καταλαβαίνει ότι είναι κομμένος από τη Β. Σοφίας και δεν έχει τίποτα να περιμένει (μια και σε μερικούς μήνες λήγει και η παράταση θητείας του) επομένως δεν έχει και κανένα λόγο να είναι «εξυπηρετικός», όπως είναι άλλοι συνάδελφοί του με την πολιτική ηγεσία. Αν μάλιστα διεκδικήσει θέση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Πολιτικής, θα το πράξει μόνος του…
Προς τιμήν του, ο Β. Κασκαρέλης μας ενημέρωσε ότι δεν έχει διακόψει τη συνεισφορά του στο 8%, όπως από λανθασμένη πληροφόρηση γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Πάλι καλά, θα ήταν άδικο να παραμένει στην επετηρίδα με την παράταση, να έχει απολαύσει σε όλη σχεδόν την υπηρεσιακή πορεία του τα πόστα «φιλέτα» και να έδειχνε τώρα ότι δεν ενδιαφέρεται για συνάδελφους του στο εσωτερικό.
— Νομίζαμε ότι η λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και θέματα που αφορούν π.χ. τις επικοινωνίες του, τη χρήση πόρων φανερών και όχι, ήταν σχετικά απόρρητες ή έστω εμπιστευτικές πληροφορίες.Τώρα μαθαίνουμε ότι η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να αναθέσει όλο το έργο τής αναδιάρθρωσης του υπουργείου Εξωτερικών σε «ειδικό γραμματέα», ο οποίος θα προσληφθεί από την αγορά (με το γνωστό αντικειμενικό σύστημα που επέλεξε ως διοικητή του ΙΚΑ τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ).
— Και η απορία μας: Αφού έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο νέου Οργανισμού, γιατί δεν το παρουσιάζει στους αρμόδιους φορείς για «δημόσια διαβούλευση»; Ο κ. Παπασταύρου έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία κανείς δεν έχει δει ακόμη.
— Ο Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών έχει καταντήσει σαν το εξεταστικό στην Παιδεία. Κάθε υπουργός θεωρεί ότι οφείλει να τον αναθεωρεί μόλις αναλαμβάνει τα καθήκοντά του…
— Όσο για την επιτροπή για το νέο «στρατηγικό δόγμα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την οποία εξήγγειλε ο κ. Δρούτσας, να πούμε ότι είναι θετικό να υπάρχει συζήτηση και σύγκλιση στην οριοθέτηση κοινών στρατηγικών στόχων, αλλά επειδή στην Ελλάδα λειτουργεί η δημοκρατία με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι π.χ. στην Τουρκία (που διαθέτει την «Κόκκινη Βίβλο»), στην εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ευαγγέλιο ούτε κοράνι.
— Θα πρέπει πάντως να μάθουμε το πώς αντιλαμβάνεται το «νέο δόγμα» ο κ. Δρούτσας και εάν θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι ένα κείμενο αρχών και κατευθύνσεων, δεσμευτικό ή όχι. Και ποιος θα αναλάβει να το εγκρίνει, φυσικά.Γιατί εάν νομίζει η κυβέρνηση ότι καλώντας το ΕΛΙΑΜΕΠ ή κάποιο άλλο κέντρο, το οποίο χρηματοδοτείται και από την ίδια, για να παρουσιάσει ως «στρατηγικό δόγμα» τις δικές της επιλογές, μάλλον ψάχνει για κορόιδα.
Ας ζήσουμε και χωρίς δόγμα
— Δεν άκουσε ή δεν αντιλήφθηκε ο φον Δημήτριος Αʼ τα όσα είπαν ο κ. Νταβούτογλου και οι βορειοευρωπαίοι συνάδελφοί του στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών; Ο κ. Νταβούτογλου, όταν ανερυθρίαστα δήλωνε ότι για το Κυπριακό φταίνε οι Κύπριοι που δεν δέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν, ρωτήθηκε από τον κ. Δρούτσα για το γεγονός της διατήρησης στο νησί σχεδόν 40.000 κατοχικών στρατευμάτων; Ή για την καταπάτηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών από χιλιάδες εποίκους;
Μάλλον δεν ακούστηκε τίποτα.
— Ποιος πρέπει να πάρει αμέσως τον βαθμό πρέσβη ώστε να δικαιολογηθεί η παρουσία του σε συγκεκριμένη πρεσβεία; Πάλι καλά, καθώς μάλλον θα είναι η αφορμή για υπηρεσιακό τον οποίο περιμένουν αρκετοί που έχουν μείνει στάσιμοι στη θέση του ΣΠΑ΄.
— Ο κύβος ερρίφθη για την πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς φαίνεται ότι ο πρώτος όροφος του νεοκλασικού έγινε πολύ μικρός και ασφυκτικός για ορισμένους και έτσι χρειάζονται επειγόντως ανανέωση και επομένως ένα καλό πόστο για το βιογραφικό. Και η Άγκυρα ενδείκνυται για όσους έχουν εμπειρία από «βρώμικη» δουλειά.
«ΕΦΟΔΟ» στο υπουργείο Εξωτερικών, στο κτίριο του άλλοτε «Αστέρα», έκαναν την περασμένη Παρασκευή αξιωματούχοι και λοιποί παρατρεχάμενοι του Μαξίμου.
Ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο, όπου στεγαζόταν σε δύο γραφεία το ιατρείο του υπουργείου, και με ύφος αυταρχικό συνέστησαν στο προσωπικό να... αδειάσει αμέσως τους χώρους. «Μαζέψτε τα και φύγετε» ήταν η εντολή. Με τον προσωπάρχη να πλειοδοτεί ως βασιλικότερος του βασιλέως. Τι να κάνουν οι άνθρωποι, μάζεψαν τα μηχανήματα κι όλη την υποδομή, που έχουν κοστίσει ένα σωρό λεφτά, τα κλείδωσαν μαζί με το αρχείο των φακέλων του προσωπικού σ' ένα γραφείο και έφυγαν άρον άρον. Πληροφορίες ανέφεραν ότι στα γραφεία θα εγκατασταθούν σύμβουλοι του Γ. Παπανδρέου που έρχονται τις επόμενες ημέρες από τις Βρυξέλλες.
Ακούμε τώρα για τη νέα «στρατηγική» Χριστόφια. Αφού άφησε τη διαπραγμάτευση να φθάσει εκεί που έχει φθάσει, μας αποκάλυψε τώρα ότι εάν δεν πάνε τα πράγματα καλά, θα επιδιώξουμε να πέσουν στην Τουρκία οι ευθύνες για το αδιέξοδο. Μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι το ακριβώς αντίθετο στήνεται εδώ και μήνες και είναι κάτι που το καταλαβαίνει αν όχι πρωτοετής, τουλάχιστον δευτεροετής φοιτητής...
Όπως δεν δόθηκε απάντηση και στο παραλήρημα Σουηδών και Φινλανδών για την «κακή» Κύπρο, που βάζει εμπόδια στην πορεία της Τουρκίας.
Δυστυχώς, να θυμίσουμε ότι οι σκανδιναβικές χώρες είναι το πρότυπο του κ. Παπανδρέου. Ας ελπίσουμε ότι ο επί των Εξωτερικών εντολοδόχος του δεν ασπάζεται δογματικά όλες τις απόψεις των Σκανδιναβών, π.χ. για το Κυπριακό και την εξουδετέρωση του κυπριακού και γαλλικού βέτο.

Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: