Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Αλβανία – Μπερίσα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπλοκάρει την ένταξή μας

Μετά την απειλή του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, να μπει εμπόδιο στην διαδικασία ολοκλήρωσης της Αλβανίας, ο πρωθυπουργός Μπερίσα αντέδρασε λέγοντας ότι κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να συμβεί, γράφει σήμερα το απόγευμα το δημοσιογραφικό τμήμα του αλβανικού καναλιού 'Τοπ" .
«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει και θα εμποδίσει την πορεία μας προς την ένταξη», δήλωσε ο Μπερίσα. Ανέφερε, ότι είναι γνωστό, ότι η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων, «αλλά οι δύο χώρες έχουν ένα μακροχρόνιο λειτουργικό πρόβλημα. Η Ελλάδα, εξάλλου, έχει η ίδια προωθήσει τις διαδικασίες περιφερειακής ολοκλήρωσης» είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και υπενθύμισε τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης στην οποία οι Έλληνες προέβησαν σε δηλώσεις υποστήριξης.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του αρχηγού του κόμματος HRUP (ΚΕΑΔ), Βαγγέλη Ντούλε και του αρχηγού της ‘Ομόνοιας’, Βασίλη Μπολάνο, στην Αθήνα, δύο ανθρώπων που έχουν εξουσία στις μειονότητες, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για δύο αντιπροσωπευτικές πολιτικές δυνάμεις. «Δηλώσεις, που έχουν να κάνουν χωρίς πραγματικά περιστατικά, παραμένουν στο πεδίο της ρητορικής», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους Χιμαριώτες που μιλούν ελληνικά, μεταξύ άλλων, ο Μπερίσα δήλωσε ότι οι άνθρωποι εκεί μιλούν ελληνικά πάνω από δύο αιώνες. Με το κριτήριο αυτό αποτελούν μειονότητα και υπάρχουν από παλιά εκεί ελληνικά σχολεία.
Αναφέρθηκε ακόμη στην καθυστέρηση της συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης με την Ελλάδα, λόγω των διμερών διαπραγματεύσεων για τα ελληνικά νεκροταφεία των στρατιωτών, τα χωρικά ύδατα και την τοποθέτηση των δύο χωρών ως προς την αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό του όνομα.
«Η Ελλάδα», είπε, «έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μέλος της ΕΕ και μπορεί να κάνει χρήση του βέτο στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: