Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ Κανένας δεν εξουσιοδοτείται να παζαρεύει

Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια θεωρεί πως με την ακολουθούμενη πολιτική και πρακτική των τελευταίων δύο χρόνων, το Κυπριακό έχει διολισθήσει σε επικίνδυνο βαθμό μακριά από την ουσία του και ότι η Τουρκία έχει απο-ενοχοποιηθεί πλήρως για την κατοχή της Κύπρου και για τα όσα εγκλήματα έχει διαπράξει σε βάρος του κυπριακού λαού. «Με την απο-ενοχοποίησή της, η Τουρκία έχει μετατραπεί και σε κατήγορό μας, ότι τάχα δεν θέλουμε λύση και, με την όλη συμπεριφορά της», τονίζει η Αδούλωτη Κερύνεια σε ανακοίνωσή της, «έχει καταφέρει, αντί να είναι η ίδια υπό πίεση για άρση της κατοχής, να πιεζόμαστε εμείς να νομιμοποιήσουμε τα κατοχικά δεδομένα».
Οι Κερυνειώτες πρόσφυγες τονίζουν ξανά ότι δεν απεμπολούν το δικαίωμά τους στην περιουσία, επανεγκατάσταση σε αυτή και την ελεύθερη νομή της, σε μια ελεύθερη Κύπρο», αναφέρει η ανακοίνωση. Προστίθεται, δε, ότι οι Κερυνειώτες πρόσφυγες επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν εξουσιοδοτήσει κανέναν να παζαρεύει εξ ονόματός τους τις περιουσίες τους, ούτε να δημιουργεί συνθήκες αμφισβήτησης της αποκατάστασης του δικαιώματός τους. «Εν όψει τούτου», δηλώνει η Αδούλωτη Κερύνεια, «δεν θα τους δεσμεύουν οποιαδήποτε παράνομα τετελεσμένα δημιουργούνται και επιφυλάσσουν τα δικαιώματά τους».
«Με βάση τα πιο πάνω συνταγματικά, και διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματά τους», συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι Κερυνειώτες πρόσφυγες διαφωνούν ριζικά με τις προτάσεις που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το περιουσιακό, τόσο στη φιλοσοφία όσο και την ουσία τους».
Οι λόγοι της διαφωνίας είναι, όπως αναφέρεται, ότι «με αυτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζει ως δεδομένη βάση επίλυσης του Κυπριακού την παρούσα κατάσταση στα κατεχόμενα και με αυτό τον τρόπο νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τη βία των όπλων». Επίσης, διότι «αναγνωρίζει ως νόμιμες τις παράνομες κατασκευές και έργα στα κατεχόμενα ως έργα δημόσιας ωφελείας, τα οποία μάλιστα προβάλλονται και ως βασικό εμπόδιο για επαναδιεκδίκηση των περιουσιών των Ελλήνων προσφύγων».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις προτάσεις του», τονίζει η Αδούλωτη Κερύνεια, «αναιρεί το αναφαίρετό μας δικαίωμα στην αποκατάσταση και την επιστροφή μας στις περιουσίες» και «το θέτει υπό την αίρεση απαράδεκτων κριτηρίων και κατηγοριοποιήσεων των περιουσιών στα κατεχόμενα».
Η Αδούλωτη Κερύνεια θεωρεί, ακόμη, πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας «εξισώνει τους σημερινούς σφετεριστές, τους οποίους ουσιαστικά θεωρεί σήμερα ως νόμιμους χρήστες, με τους νόμιμους ιδιοκτήτες, οι οποίοι είχαν εκτοπισθεί βίαια το 1974». «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεριμνά, με τις προτάσεις του, να βολευθεί η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, θέτοντας υπό αίρεση το δικαίωμα ιδιοκτησίας των προσφύγων», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η Αδούλωτη Κερύνεια θεωρεί ότι οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστούν προσβολή για τους πρόσφυγες και θα οδηγήσουν στον ύστατο εξευτελισμό αυτούς που έζησαν και συντηρήθηκαν για 36 χρόνια στην προσφυγιά, με το ψέμα ότι γίνεται αγώνας για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.
«Καλούμε τα κόμματα να παραμερίσουν τις μικροπολιτικές και ξεκάθαρα να τοποθετηθούν πάνω στην ουσία και τη φιλοσοφία των προτάσεων, οι οποίες είναι απορριπτέες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: