Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Κολαστήριο η Τουρκία Καταγγελίες στην Ευρωβουλή για βασανιστήρια πολιτών

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί κολαστήριο λόγω των απαράδεχτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Αρχές. Οι καταγγελίες έγιναν σε συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οργανώθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο ερευνητής ΄Αντριου Κάρτνερ, μιλώντας εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας, κατήγγειλε ότι μπορεί μεν να έγιναν μεταρρυθμίσεις και δη συνταγματικές στην Τουρκία, όμως, πρόσθεσε, δεν υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση, μάλλον τόνισε υπάρχει ατολμία ως προς την εφαρμογή κανόνων και πρακτικών για το σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα βασανιστήρια, είπε, συνεχίζονται σε επίσημους και ανεπίσημους χώρους, από τα κρατητήρια, τις ανακρίσεις, τη μεταφορά κρατουμένων και τις φυλακές, χωρίς, μάλιστα, οι υπεύθυνοι να τιμωρούνται ακόμη και όταν καταγγέλλονται. Ανήλικα παιδιά, κατήγγειλε, διώκονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, γιατί συμμετέχουν σε διαδηλώσεις. Η ελευθερία του Τύπου, παρατήρησε, και της έκφρασης είναι ανελεύθερες. Δημοσιογράφοι, τόνισε, και συγγραφείς εξακολουθούν να διώκονται και να φυλακίζονται.Πέραν τούτων, ο κ. Κάρτνερ υποστήριξε ότι το κράτος δεν επιδεικνύει μηδενική ανοχή. Και πρόσθεσε ότι το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στην ίδια γραμμή με τον κ. Χούλια Ουστερτσί, νομική σύμβουλος του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η κ. Ουστερτσί αναφέρθηκε στην απαράδεκτη πολιτική του τουρκικού κράτους, τους αντιρρησίες συνείδησης και τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση την οποία υφίστανται από τις τουρκικές στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές. Και ζήτησε όπως η Τουρκία σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αλεσάντρα Γκας - Κράνιε, η οποία τόνισε ότι η ΕΕ παρακολουθεί επί 12 έτη το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η κ. Γκας Κράνιε υποστήριξε ότι έχει γίνει πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όμως, παρατήρησε, ο τουρκικός νόμος δεν εγγυάται επαρκώς το σεβασμό τους. Και πρόσθεσε ότι σοβαρά, για παράδειγμα, προβλήματα υπάρχουν στην ελευθερία του Τύπου, όπου οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς ακόμη διώκονται. Το τουρκικό ενταξιακό κεφάλαιο 23, τόνισε η κ. Γκας - Κράνιε, που αφορά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μελετάται από την ΕΕ, αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμη λόγω έλλειψης ομοφωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βεβαίως, παρατήρησε, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα, που αφορούν στην ελευθερία των θρησκευτικών ελευθεριών και επισήμανε ως θετικό γεγονός τη λειτουργία των Ορθοδόξων στην Παναγία του Σουμελά στις 15 Αυγούστου και το ότι άρχισαν να εκπέμπονται ραδιοφωνικά προγράμματα στην τουρκική γλώσσα.
Την άποψή του κατέθεσε και ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ, Σελίμ Κουνεράλπ, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία και στους πολλούς τομείς που αυτές καλύπτουν από τον τομέα των συνδικαλιστικών ελευθεριών μέχρι εκείνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (θρησκευτικές ελευθερίες κτλ.) και τον περιορισμό του στρατού κυρίως σε επίπεδο δικαστικής εξουσίας. Και ως χειροπιαστό παράδειγμα προόδου στις θρησκευτικές ελευθερίες ανέφερε τη λειτουργία στην Παναγία του Σουμελά.
Ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και επικεφαλής των ενταξιακών διαδικασιών της χώρας του με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς θα μιλήσουν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μέχρι τις αρχές της μεθεπόμενης βδομάδας θα είναι έτοιμη η ετήσια έκθεση αξιολόγησης για την Τουρκία και το έγγραφο στρατηγικής, το οποίο θα αποτελεί και τη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2010. Και το σημαντικό είναι στο έγγραφο καλείται μεν η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως επί του Κυπριακού μάλλον εισπράττει καθαρό ποινικό μητρώο, αφού γίνεται λόγος για τη θετική της, στην ουσία, στάση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Την Τετάρτη θα γίνει μεγάλη συζήτηση για το Κυπριακό στο πλαίσιο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χέλεν Φλοτρ θέλει ως κύριο ομιλητή τον συντονιστή της Ομάδας Επαφής μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Τουρκοκυπρίων Λίπορ Ρούτσεκ προσδοκώντας ότι θα δημιουργήσει θετικό κλίμα υπέρ της τουρκικής πλευράς.

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: