Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Τελικά ασχολήθηκε κανείς από το ευαγές ίδρυμα της Βασιλίσσης Σοφίας με την έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία; Διότι όλοι οι σχολιαστές έκαναν λόγο για επανάληψη των αναφορών του 2009. Κι όμως ήταν χειρότερο το κείμενο, καθώς για τα ελληνοτουρκικά αναφέρει απλώς ότι η Ελλάδα καταγγέλλει παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και των θαλασσίων χωρικών υδάτων και εξυμνεί τις προσπάθειες των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν να δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις.
— Όταν μάλιστα αναφέρει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δυο χωρών, μάλλον ξεχνιέται τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο. Ακόμη και το casus belli δεν τολμά να αποδοκιμάσει η Επιτροπή και, αφού διαπιστώνει τη... διατήρησή του, συνεχίζει με το ευχολόγιο ότι πρέπει να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας και να μην υπάρχουν απειλές…
— Από αναβολή σε αναβολή το Υπηρεσιακό, καθώς οι καραμπόλες είναι πολλές. Και πώς να μην είναι, όταν ανοίγουν σε μια ασταθή πολιτικά περίοδο πρεσβείες όπως η Ουάσινγκτον, η Άγκυρα και το ΝΑΤΟ. Ο Τρύφων Παρασκευόπουλος, νυν πολιτικός διευθυντής, με τη στήριξη και του Ι. Ζέππου διεκδικεί τη θέση. Υπάρχει όμως και άλλη ισχυρή υποψηφιότητα καθώς ο κ. Δ. Χριστόπουλος έχει γνώση των θεμάτων, εξάλλου από την εποχή υπουργίας Μεϊμαράκη υπηρετεί αποσπασμένος στο υπουργείο Άμυνας, όπου παρέμεινε και μετά τις εκλογές.
— Αλλά και η Ουάσινγκτον αναδεικνύεται σε μήλον της έριδος καθώς εκτός του ενός «Π» που καλοβλέπει τη μετακόμιση από τη Β. Σοφίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, προέκυψε και η υποψηφιότητα πρέσβη που υπηρέτησε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη και έχει, όπως ακούγεται, υψηλοτάτη πολιτειακή στήριξη…
— Νέο πεδίο δόξης λαμπρό για την τουρκική διπλωματία, στα Βαλκάνια αυτήν τη φορά. Ο Τ. Ερντογαν επισκέφθηκε την Πρίστινα και δήλωσε έτοιμος, με τη θερμή υποστήριξη των Κοσοβάρων, να μεσολαβήσει μεταξύ Κοσόβου - Βελιγραδίου. Όπως καταλάβατε καλά, εκεί που η (νεο)Οθωμανική αυτοκρατορία ανασυστήνεται τουλάχιστον ιδεολογικά, δεν χωρούν τσακωμοί μεταξύ των «υπηκόων»...
— Και οι προσπάθειες αυτές της τουρκικής κυβέρνησης αναγνωρίσθηκαν πλήρως από την ΕΕ, καθώς στην έκθεσή της η Επιτροπή εξαίρει τη συνεργασία που είχε η ΕΕ με την Τουρκία στα Δυτικά Βαλκάνια…
— Είδαμε και εκείνον τον ανεκδιήγητο πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, τον Τζακ Στρο (μαζί με τον Τόνι Μπλερ είχαν βαφτιστεί τα «πεκινουά» του Μπους, λόγω της στάσης τους στον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ), να κάνει δημόσια παρέμβαση για το Κυπριακό. Και τι είπε; Πολύ απλά, για να μην κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα πρέπει οι Ελληνοκύπριοι είτε να αποδεχτούν ό,τι τους προταθεί ως λύση ή αλλιώς να υπάρξει επισημοποίηση της ύπαρξης δύο κρατών, ενός τουρκοκυπριακού στο βόρειο τμήμα του νησιού και ενός ελληνοκυπριακού στο νότιο.
— Καταπληκτική ιδέα όσων ασχολούνται με τη Σοσιαλιστική Διεθνή να οργανώσουν τη συνάντησή τους στο Παρίσι. Ειδικά αυτήν την περίοδο δεν θα είναι και πολύ ευτυχής ο κ. Σαρκοζί (ο οποίος θέλουμε δεν θέλουμε έχει βαρύνοντα ρολό στο τι μέλλει γενέσθαι με τον μηχανισμό διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών) να βλέπει να μαζεύονται λίγα μέτρα μακριά από το γραφείο του ο κ. Παπανδρέου και λοιποί σοσιαλιστές για να επιτεθούν εναντίον της ευρωπαϊκής συντήρησης…
— Τους προτείνουμε να επαναλάβουν τη μάζωξη στο Βερολίνο, ώστε και η κ. Μερκελ να αισθανθεί την ανάσα του ευρωπαίου σοσιαλιστή ηγέτη. Το πρόβλημα είναι ότι όταν τη συναντήσει θα έχει μετατραπεί και πάλι σε τσουρουφλισμένο αρχηγό ενός κράτους που ζει υπό την αιγίδα του ΔΝΤ.
— Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά οι κακές γλώσσες λένε ότι ήδη πάτησε τα 65 και έχει προ πολλού συμπληρώσει και τα 35 χρόνια υπηρεσίας, οπότε έπρεπε να ετοιμάζεται για τη σύνταξη.
— Σύντομα (με την κατάθεση του προϋπολογισμού) θα δούμε και το πόσο σκληρά διαπραγματεύθηκε ο κ. Δρούτσας τη διατήρηση κάποιων κονδυλίων, ώστε και συνέχεια στη Διπλωματική Υπηρεσία να εξασφαλισθεί και να αποφευχθεί μαζική φυγή διπλωματών προς το εσωτερικό και την Κεντρική Υπηρεσία. Γιατί εάν κόβουν συνεχώς, θα πρέπει να τους εξηγήσει κάποιος ότι διπλωματία με αλληλογραφία και email δεν γίνεται..
— Ένα ακόμη ενδεικτικό του πόσο καλά προχωρά το σχέδιο του φον Δημήτριου Α΄ για τα Βαλκάνια, είναι ότι και ο μαυροβούνιος πρόεδρος Φ. Βουγιάνοβιτς πήγε στα Σκόπια και τόνισε τη σημασία που έχει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ…
— Όσο για τον άλλο υπουργό Εξωτερικών, αυτόν της Σλοβενίας, τον είδαμε να χαίρεται μπροστά στις κάμερες και δίπλα στον κ. Δρούτσα καθώς την επομένη θα έτρεχε στον Μαραθώνιο (δεν αποτελεί «ψώνιο» μόνο της δικής μας ηγεσίας το τρεχαλητό) αλλά δεν ακούσαμε τίποτα να εκστομίζει για τα όσα η χώρα του και ο ίδιος προσωπικά απεργάζονται εναντίον της Κύπρου τους τελευταίους μήνες.
— Οσονούπω ο κ. Δρούτσας, δηλαδή ο κ. Ζέππος, θα επιλέξει τον νέο απεσταλμένο του στο Μεσανατολικό, με βασικό κριτήριο τη... γλώσσα. Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό, την αραβική γλώσσα εννοούμε.
— Το πιο ωραίο, φυσικά, είναι ότι εκφράζεται ικανοποίηση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών για την επίλυση «συνοριακών διαφορών»...
Κι εμείς νομίζαμε ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα… Προφανώς οι επίτροποι κάτι γνωρίζουν παραπάνω..
— Η άλλοτε ατμομηχανή των Βαλκανίων μετατρέπεται συνειδητά μάλιστα σε τελευταίο βαγόνι, αφήνοντας το έδαφος στον κ. Νταβούτογλου…
— Όσοι νόμιζαν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ κ. Ι.Α. Ζέππο, μάλλον έσφαλαν. Δεν λέμε μεγάλα λόγια, αλλά η τροπολογία που έφτασε στη Βουλή έδειχνε φωτογραφική, μια και ορίζει ότι τη θέση του γ.γ. μπορεί να την αναλαμβάνει και πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, που έχει όμως υπηρετήσει ως υπάλληλος του ΥΠΕΞ στον βαθμό του πρέσβη.
— Ήταν κι αυτός από τους φίλους και συνοδοιπόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο του κ. Σημίτη όσο και του νυν πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.



Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: