Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ιβάνοφ: Έτοιμοι για αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα .Η ‘πύρρειος νίκη’ της Βαρντάρσκας

Έτοιμη για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα του ονόματος δηλώνει η ΠΓΔΜ, διά του προέδρου της Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Σε δηλώσεις του από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, έκανε λόγο για ένα ανορθολογικό διμερές ζήτημα εξαιτίας του οποίου «η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” παραμένει ακόμη στο κατώφλι του Συμμαχίας, παρά τις αξιολογήσεις για την ετοιμότητα της να καταστεί μέλος και παρά τη σημαντική συμβολή της στις αποστολές της Συμμαχίας».
Ο Γκ. Ιβάνοφ πρόσθεσε ότι «εμείς πολλές φορές εκφράσαμε τη βούληση μας για την επίλυση της διμερούς αυτής εκκρεμότητας. Πιστεύω ότι μπορεί να φθάσουμε σε μία λύση. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι, αντίθετα από πριν, τώρα υπάρχει θετικό κλίμα για το ζήτημα αυτό. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω του διαλόγου, με αυξημένη εμπιστοσύνη και με καλύτερη κατανόηση, θα φθάσουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Εμείς είμαστε έτοιμοι» κατέληξε.
Ως ‘πύρρειο νίκη’ χαρακτηρίζει το ‘Kanal 5’ για τα Σκόπια, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που το όνομά της χώρας ακούστηκε μόνο σε μια υποσημείωση της Τουρκίας που χρησιμοποίησε, μονολεκτικά τον όρο ‘Μακεδονία’.Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν η προσωπική εκτίμηση και οι ευχαριστίες του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς τον πρόεδρο της Βαρντάρσκας Γκεόργκι Ιβάνοφ, για τη συμμετοχή της χώρας του, στο Αφγανιστάν, σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης.

«Η συμμαχία παραμένει κλειστή για μας, αν η Ελλάδα δεν αποφασίσει να αλλάξει στάση», αναφέρει χαρακτηριστικά το σκοπιανό κανάλι.
«Σε αντίθεση με το Βουκουρέστι, τώρα στη Λισαβόνα, κανείς δεν αναφέρθηκε, στις επίσημες συνεδριάσεις για την πΓΔΜ. Και αν κάτι συζητήθηκε σε άτυπες συναντήσεις κανείς δεν το γνωρίζει. Ούτε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Κάρλ Μπίλντ που πέρσι προσπάθησε να πιέσει την κατάσταση ώστε η χώρα μας να λάβει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, όταν η Σουηδία είχε τη προεδρία της ΕΕ, τώρα δεν θέλησε να πει τίποτε για εμάς».
Αντίθετα η ελληνική αντιπροσωπεία, εδώ στη Λισαβόνα, ήταν συγκρατημένη αλλά με έκδηλη αυτοπεποίθηση.Πολύ πριν από την σύνοδο κορυφής, ο Δρούτσας και Παπανδρέου είχαν θέσει τις βάσεις επάνω στις οποίες θα μιλούσαν για την επίλυση του ονόματος, αλλά τίποτε, τελικά, δεν ακούστηκε.

Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: