Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Στριμωγμένοι οι κεμαλικοί στην Τουρκία: Τρεις στρατηγοί σε διαθεσιμότητα και ... δελτίο Τύπου

Οι ισλαμιστές έχουν "στριμώξει" τους κεμαλικούς στην Τουρκία και σήμερα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τρεις στρατηγοί με την κατηγορία της "συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης το 2003". Είναι η πρώτη φορά που οι ισλαμιστές θέτουν σε διαθεσιμότητα στρατηγούς.
Την ίδια στιγμή, η απόφαση αυτή έγινε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με το μπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) να κατηγορεί την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» και «αυταρχικότητα».Οι τρεις αξιωματικοί, δύο στρατηγοί της Χωροφυλακής και ένας ναύαρχος, αναφέρονται στο κατηγορητήριο σχετικά με μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του ισλαμιστικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μαζί με σχεδόν 200 άλλους στρατιωτικούς. Η δίκη τους πρόκειται να αρχίσει στις 16 Δεκεμβρίου.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μέρος της προσπάθειας δημιουργίας συνθηκών ανωμαλίας ήταν και η πρόκληση έντασης με την Ελλάδα, με τρόπο που αν είναι δυνατόν να προκληθεί θερμό επεισόδιο με σκοπό να καταρριφθεί τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος από ελληνικό κι αν δεν σταθεί δυνατό αυτό, να καταρριφθεί τουρκικό αεροσκάφος από επίσης τουρκικό, αλλά να δοθεί η εντύπωση ότι καταρρίφθηκε από ελληνικό. Αμέσως μετά εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που αποτελείται από εικοσιένα παραγράφους (!) ακι γίνεται επεξήγηση της διαδικασίας ερευνών και δίκης των αξιωματικών. Στην ανακοίνωση φαίνεται η κάθετη διαφορά απόψεων, που έχουν οι στρατηγοί με την κυβέρνηση Ερντογάν. Το Γενικό Επιτελείο εξηγεί ότι ενώ έχει κρίνει ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να μην προαχθούν οι αξιωματικοί και ενημέρωνε την κυβέρνηση, το Υπουργείο Άμυνας ζητούσε τα απαραίτητα έγγραφα των αξιωματικών για να συνταξιοδοτηθούν!
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «συνεχίζεται η διαδικασία της δίκης και γι’αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε τη κοινή γνώμη», δείχνοντας ότι δεν έχει παρθεί κάποια οριστική απόφαση από κάποιo δικαστήριο.

Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: