Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Τέλος στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη έβαλε η Βουλγαρία

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης δεν πρόκειται να κατασκευαστεί για περιβαντολογικούς λόγους, ενώ επεσήμανε ότι και από οικονομικής απόψεως το έργο δεν ήταν βιώσιμο.
 Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας απέρριψε την περιβαντολογική μελέτη για τον αγωγό. Η δικαιολογία για την απόρριψη ήταν ότι η μελέτη δεν παρείχε πλήρη και αναλυτική τεκμιρίωση για τις επιπτώσεις που θα είχε μία διαρροή από τον αγωγό στο περιβάλλον, στον τουρισμό και στην αλιεία.
Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες ανησυχίες είχε εκφράσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν από ένα χρόνο όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης.Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε ότι αποδέχεται τις ανησυχίες και τις αιτιάσεις της Βουλγαρίας για τον αγωγό και ότι η χώρα του εξετάζει άλλες εναλλακτικές προτάσεις και συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής για την μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου.
Φυσικά αυτό που δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί και από την ελληνική κυβέρνηση είναι εαν τελικά θα ισχύσουν τα ίδια περιβαντολογικά κριτήρια στην περίπτωση που η Τουρκία προτείνει καλύτερους όρους συνεργασίας στους Ρώσους και κατασκευαστεί ένας νέος αγωγός που και αυτός θα έχει ως κατάληξη του το Αιγαίο.

Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: