Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Μαρξισμός - οικονομική κρίση και επανάσταση

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημρώσεως για τα Εθνικά Θέματα


Όπως είναι γνωστό, ο Μαρξ υποστήριξε στην οικονομική του θεωρία ότι οι κυκλικές οικονομικές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες για την έκρηξη της επανάστασης του προλεταριάτου.Δυστυχώς, πέρασαν πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια και αυτή η θεμελιώδης μαρξική θεωρία διαψεύστηκε παταγωδώς (βλ. το έργο μου: "Η Κομμουνιστική Ουτοπία", εκδ. "Κάδμος", 2010, σελ. 287 επ. όπου το κεφάλαιο: "Η μαρξική θεωρία για τις οικονομικές κρίσεις ως αιτία της επανάστασης και το πέρασμα στην κομμουνιστική κοινωνία").
Τούτα τα χρόνια η Ευρώπη σφαδάζει κάτω από το πέλμα της ανείπωτης οικονομικής κρίσης και της εντεινόμενης ανεργίας και πείνας και το μόνο που βλέπουμε είναι η γονατισμένη στάση των λαών. Η μόνη αντίσταση σημειώνεται στο Παρίσι, όπου βλέπουμε μεν κάποιες διαδηλώσεις αλλά όχι τα χαρακώματα!
Όσο για την Ελλάδα, βλέπουμε ένα ικέτη λαό για επίδομα πετρελαίου και ανεργίας.
Ένας γονατισμένος λαός που βιώνει τα κατοχικά κυβερνητικά μέτρα και σπεύδει στις τράπεζες για δάνεια.
Όσο για τα... χαρακώματα, ούτε σαν σκέψη, και γι' αυτό ακριβώς η κυβέρνηση των Κουϊσλιγκς μπορεί και ψηφίζεται ακόμη από το δωσίλογο εκλογικό Σώμα.
Βέβαια υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις από πλευράς ΚΚΕ, αλλά εντάσσονται στη γνωστή επαναστατική γυμναστική. Όσο για τον Πασοκικό συνδικαλισμό της ΓΣΕ και της ΑΔΕΔΥ, αυτός χρειάζεται ανασκολοπισμό. Προσβάλλει την έννοια του συνδικαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: