Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Επικίνδυνα παιχνίδια Ελλάδας και Ισραήλ στην Μεσόγειο

Η ¨Στρατηγική Συνεργασία¨ που άρχισε ανάμεσα στην πατρίδα μας την Ελλάδα και το Ισραήλ, άρχισε να αλλάζει ρότα, και να άρχισαν να παίζονται επικίνδυνα παιχνίδια.
Η Ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να παίζει τον ρόλο του ¨ενεργού αφεντικού¨ της Μεσογείου. Αυτό το δείχνει ξεκάθαρα με τις κινήσεις που κάνει κάθε εβδομάδα. Φυσικά τα κράτη θα κάνουν προσπάθειες για να αναπτυχθεί η συνεργασία με τις γειτονικές και συμμαχικές χώρες. Αυτές όμως οι προσπάθειες, ιδιαίτερα όσον αφορά ευαίσθητα θέματα πρέπει να αξιολογούνται καλά και να γίνονται προσεκτικά βήματα.Οι ειδήσεις που βγήκαν τις τελευταίες μέρες στον Ελληνικό και Τουρκικό τύπο, αποτέλεσαν την αιτία ως εφημερίδα Μπιρλίκ να παρακολουθήσουμε από πιο κοντά αυτά τα θέματα. Εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα πολέμου συμφερόντων. Νοιώθουμε και βλέπουμε τα επικίνδυνα παιχνίδια του Ισραήλ την τελευταία περίοδο. Μια χώρα η οποία στην Μέση Ανατολή για πολλά χρόνια δεν τα πάει καλά με τους γείτονες της, το να πλησιάζει τώρα στα Βαλκάνια, δεν αποτελεί καθόλου καλό σημάδι. Μακάρι να κάνουμε λάθος.
Οι ΗΠΑ όσο και αν δεν θέλει η Ελλάδα και αντιστέκεται, φαίνεται να επιμένει στο όνομα ¨Μακεδονία¨. Κατά συνέπεια είναι ανάγκη το Ισραήλ να πλησιάσει την Θεσσαλονίκη. Μην το παραβλέπετε αυτό. Για αυτές τις μέρες διαφυλάχτηκαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στα Γιαννιτσά. Φαίνεται ότι η πατρίδα μας η Ελλάδα, ευρισκόμενη στον άξονα της οικονομικής κρίσης, άρχισε να αλλάζει. Μακάρι το τέλος να είναι καλό.
Είδαμε ένα ωραίο άρθρο στην εφημερίδα Χουριέτ, και το βάλαμε.Εάν αληθεύουν τα γραφόμενα του άρθρου, καήκαμε.
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Οι Ελληνοκύπριοι επωφελούμενοι από την Ισραηλινοτουρκική ένταση, έκαναν ένα βήμα που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Άγκυρα.Υπέγραψαν συμφωνία για ¨Αποκλειστική Οικονομική ζώνη¨, κάτι στο οποίο η Άγκυρα έχει πολλές αντιρρήσεις.
Οι Ρωμιοί παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Συρία και τον Λίβανο.
Έτσι όσο και αντιτίθεται η Άγκυρα το μέρος της Μεσογείου νότια της Κύπρου, έχει επίσημα μοιραστεί.
Την συμφωνία μεταξύ Ρωμιών και Ισραήλ, υπέγραψαν ο υπουργός υποδομών του Ισραήλ Ούζι Λαντάου και ο ΥΠΕΞ των Ρωμιών Μάρκος Κυπριανού, μετά από  ;διαπραγματεύσεις που κράτησαν μια εβδομάδα στην Λευκωσία.
…………………………
H πληροφορία αυτή κινητοποίησε την Άγκυρα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα και τον προειδοποίησε.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Σινιρλίογλου στην συνάντηση έκανε τις εξής παρατηρήσεις :
Δεν είναι ενδεδειγμένο να υπογράφονται τέτοιου είδους συμφωνίες πριν να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Και δεν είναι μόνο το θέμα της Κύπρου, τέτοιες συμφωνίες μπορεί να ανατρέψουν και τις ευαίσθητες ισορροπίες στην Μέση Ανατολή, και μπορεί να επιφέρουν ισχυρό χτύπημα στην ασφάλεια και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα με την χειροτέρευση της παρούσης κατάστασης, μπορεί να προκαλέσει και νέα ρήγματα.Ιδιαίτερα η τελευταία προειδοποίηση του Σινιρλίογλου είναι πολύ σημαντική. Η με διπλωματικά λόγια προειδοποίηση αυτή εμπεριέχει το μήνυμα πως ¨Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στους Ρωμιούς να κάνουν μονόπλευρα βήματα. Θα πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο¨.

Το ότι όμως παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, έπεσαν οι υπογραφές στην συμφωνία, προκάλεσε τον θυμό της Άγκυρας.Τώρα επεξεργάζεται το πώς θα αντιδράσει.

Πηγή : http://tourkikanea.wordpress.com/ και Κατηγορίες:http://www.birlikgazetesi.info

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΟΖ του Καστελλοριζου που είναι;;;;
δεν μας ρα λέτε καλά , γιατί αποσιωπάται η ΑΟΖ Καστελλόριζου;;;;