Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Γερμανοί δικηγόροι υπέρ της Ελλάδας για το Δίστομο

Η «ομάδα εργασίας για το Δίστομο» ή Arbeitkreis Distomo ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας για την υπόθεση των αποζημιώσεων από τη σφαγή του Διστόμου και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για:
άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τη σφαγή του Διστόμου
απόσυρση της προσφυγής της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
άμεση αποζημίωση όλων των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων από τη γερμανική κυβέρνηση
Η AK Distomo, που εδρεύει στο Αμβούργο και αποτελείται κυρίως από Γερμανούς δικηγόρους, έχει παρουσιάσει σημαντική δράση υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων στα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων.
«Χαιρετίζουμε με ειλικρίνεια αυτό το βήμα» του Γ.Παπανδρέου να παρέμβει η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναφέρουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης και προσθέτουν ότι «Μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί η συμμετοχή των πραγματικά πληγέντων στις διαδικασίες ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ). Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας το δημοκρατικό καθήκον, να δώσει στα θύματα του Διστόμου την ευκαιρία να ακουστούν στο δικαστήριο. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη γερμανική επίγνωση των "ιδιαίτερων δεινών" ή της "ευθύνης για την Ιστορία" ... Αλλά αφορά τις νομικές υποχρεώσεις στα θύματα".
«Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να τεθούν εκτός νόμου ... οι δράστες πρέπει να διωχθούν και τα θύματα να αποζημιωθούν. Αυτές οι υποχρεώσεις πρέπει να διασφαλιστούν με νομικά μέσα. Η κοινωνία των κρατών δεν πρέπει να είναι άτρωτη σε σχέση με τέτοιου είδους εγκλήματα. Κάποιος που δεν θέλει να μιλήσει για πόλεμο και εγκλήματα πολέμου προστατεύει τους δράστες και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη. Αυτό ισχύει για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και επιπρόσθετα και για σήμερα», όπως τονίζουν οι Γερμανοί δικηγόροι.
«Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, θα συζητήσουμε με τους επιζήσαντες της σφαγής των SS και τους συγγενείς τους για το πώς θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι αποζημιώσεις από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ως νόμιμης διαδόχου του γερμανικού Ράιχ, και θα αγωνιστούμε γι' αυτό».
Μάλιστα, εκπρόσωποι της AK Distomo προτίθενται να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο τον Ιούνιο.

Πηγή : http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: