Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Χάγη: Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία.Το Φθινόπωρο η απόφαση για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας

Με το βλέμμα πλέον στο... φθινόπωρο ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η προφορική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της καταγγελίας της πΓΔΜ ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία των δύο χωρών αρνούμενη, όπως υποστηρίζει, να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δικαστήριο μετά το πέρας της διαδικασίας, στην οποία και συμπυκνώνονται οι θέσεις που παρουσίασαν τα δύο μέρη. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ζητά να αποφασίσει το ΔΔΧ επί της αναρμοδιότητός του επί της προσφυγής των Σκοπίων. Σε περίπτωση που κρίνει όμως ότι έχει αρμοδιότητα, ζητεί την απόρριψη του σκοπιανού ατήματος.
Η πλευρά της πΓΔΜ ζητεί από το ΔΔΧ να κρίνει ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους η ίδια είναι μέλος και να επιβάλει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Κατά τον δεύτερο γύρο της επιχειρηματολογίας, που ολοκληρώθηκε χθες, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, Πρέσβης ε.τ. κ. Γ. Σαββαίδης, παρέθεσε, σε περίληψη, τα σημεία τα οποία ανέδειξε και απέδειξε η ελληνική επιχειρηματολογία, και πιο συγκεκριμένα ότι:
- η υπόθεση είναι εκτός δικαιοδοσίας του ΔΔΧ, δεδομένου ότι ανάγεται «άμεσα ή έμμεσα» στην διαφορά περί το όνομα, η οποία ρητά εξαιρείται της εν λόγω δικαιοδοσίας, καθώς επίσης στερείται και του χαρακτήρος του παραδεκτού.
- η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν συλλογική και αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας διαβουλεύσεων, σύμφωνα με πάγια καθιερωμένη εν προκειμένω πρακτική της Συμμαχίας.
- σε κάθε, όμως, περίπτωση, η συμπεριφορά του αντιδίκου και η μέχρι τότε εκ μέρους του αντιμετώπιση των υποχρεώσεών του όπως αυτές απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία (επανειλημμένες παραβιάσεις), συνιστούν επαρκή δικαιολογητική βάση για την έλλειψη ελληνικής υποστήριξης έναντι της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
- η Ελλάδα, το 1995, έλαβε την στρατηγική απόφαση για επίτευξη συμφωνημένης λύσης για το όνομα μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Και σε αυτήν την απόφαση επέμεινε και επιμένει μέχρι σήμερα.

Πηγή : http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: