Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Δώστε μας πίσω την Οδό Σανταρόζα

ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ

Μ Ι Α ΕΙΣΗΓΗΣΗ θέλει να υποβάλει η στήλη. Προς τη δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της Λευκωσίας. Την επαύριον των εορτασμών για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που τίμησε χθες, άψογα παρελαύνουσα επί της οδού Βύρωνος, η νέα ελληνική γενιά της Κύπρου: Να διορθωθεί το σφάλμα που έγινε από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και να ξαναδοθεί το όνομα της οδού Σανταρόζα, η οποία κακώς μετονομάστηκε σε οδό Σπύρου Κυπριανού. Ο υπογράφων σέβεται και τιμά τη μνήμη του αειμνήστου προέδρου, σε άλλο όμως δρόμο θα 'πρεπε να δοθεί τ' όνομά του.
Δ Ι Ο Τ Ι , αποτελεί ανεπίτρεπτη έκπτωση της οφειλομένης στο διηνεκές ευγνωμοσύνης, που οι προπάτορές μας είχαν εμπράκτως υλοποιήσει, δίνοντας μια οδό στη μνήμη του θυσιασθέντος κατά την εθνική ημών επανάσταση του 1821, Ιταλού φιλέλληνα, εθελοντή πολεμιστή Σανταρόζα, που θυσιάστηκε μαχόμενος για της Ελλάδος την ελευθερία, 26η Απριλίου 1825 στη Σφακτηρία της Πύλου.
Ο Α Ν Ν Ι Β Α Σ Σαντόρε ντι Ρόσσι ντι Πομαρόλο ντι Σανταρόζα (1783-1825), υπήρξε δήμαρχος από το 1808 στη γενέτειρά του, στο Σαβιλιάνο της Σαβοΐας και το 1812 έπαρχος στη Σπέτσια. Μετά το 1815 ίδρυσε την επαναστατική Concordia (Ομόνοια) και ηγήθηκε της επανάστασης κατά των Αυστριακών. Υπουργός Στρατιωτικών στη βραχύβια επαναστατική κυβέρνηση, μετά την κατάπνιξη της οποίας συνελήφθη. Απέδρασε, διέφυγε στο Λονδίνο, συνδέθηκε με τους εκεί φιλέλληνες και τον Δεκέμβρη του 1824 έφθασε ως εθελοντής πολεμιστής στο επαναστατημένο μας Ναύπλιο, που πολιορκούσαν οι ορδές του Ιμπραΐμ. Ακολούθησε τον Αναγνωσταρά στην ενίσχυση της φρουράς στο νησάκι της Σφακτηρίας όπου, πολεμώντας γενναία, θυσιάστηκε στις μάχες με τις ορδές του Ιμπραΐμ.
Α Ρ Μ Ο Ζ Ε Ι η μνήμη Σανταρόζα. Δίπλα στην κορυφαία μορφή των φιλελλήνων, τον Άγγλο λόρδο Βύρωνα (Τζωρτζ Γκόρντον Μπάυρον, 1788-1824), ο οποίος, μετά απ' όσα προσέφερε στο Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου, αποβιβάστηκε στο Μεσολόγγι μας, 5 Ιανουαρίου 1824 και εκεί πέθανε από πυρετό στις 19 Απριλίου 1824. «Λευθεριά για λίγο πάψε / να χτυπάς με το σπαθί, / τώρα σίμωσε και κλάψε / εις του Μπάυρον το κορμί», έγραψε κι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.
Δ Ω Σ Τ Ε ΜΑΣ πίσω, λοιπόν, την Οδό Σανταρόζα. Είναι και ζήτημα δικής μας αξιοπρέπειας η εσαεί έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους αλλοδαπούς θυσιασθέντες για την απελευθέρωση του Έθνους μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑ 26.3.11
Είναι, μήπως, αμφισβητούμενης νομιμότητας κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία, ή σε οιασδήποτε μορφής «ίση μεταχείριση» με το παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς από τους διεθνείς οργανισμούς, και ο ΠτΔ και Ε/κ συνομιλητής κ. Χριστόφιας πρότεινε στα ΗΕ να εποπτεύουν την απογραφή πληθυσμού και στις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ;



Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: