Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τουρκικές επικρίσεις στις δηλώσεις Οbama περί σφαγής των Αρμενίων

Η Τουρκία επέκρινε τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 96 ετών από τη σφαγή των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μολονότι ο Barack Obama απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». «Μια πλήρης και ειλικρινής αναγνώριση είναι προς το συμφέρον όλων μας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, παραμένοντας ωστόσο ανακόλουθος με τη προεκλογική του δέσμευση προς την αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Οbama, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ Namik Tan εξέφρασε χθες «τη βαθειά λύπη του» για τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν «έναν λανθασμένο και ακατάλληλο μονομερή πολιτικό χαρακτηρισμό της ιστορίας».
«Οι δηλώσεις διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα. Γι’ αυτό κρίνουμε ότι δημιουργούν πρόβλημα και εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτές», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε από τις ΗΠΑ να διευκολύνουν την εξομάλυνση της διαδικασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, όχι να την περιπλέξουν».
Η γενοκτονία των Αρμενίων, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην νεότερη ιστορία. Οι διώξεις του αρμένικου στοιχείου που είχαν αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1890, επί σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, έφτασαν στο αποκορύφωμα το 1915, όταν οι Νεότουρκοι αποφάσισαν να κάνουν πράξη την επιχείριση «καθαρή» Τουρκία (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία).
Το σύνθημα δόθηκε στις 24 Απριλίου 1915 (η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων), όταν και απαγχονίστηκαν δημοσίως, φυλακίστηκαν ή εκδιώχθηκαν από την Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες επιφανή πρόσωπα της αρμενικής κοινότητας. Τα συνολικά θύματα, σύμφωνα με αρμενικές και δυτικές πηγές, υπολογίζονται σε περίπου 1.500.000.

Πηγή : http://www.strategyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: