Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Προπαγάνδα Γκρούεφσκι με φόντο την ονομασία.Διάβημα Αθήνας προς ΟΗΕ, λόγω «λάθους» στην ιστοσελίδα του Οργανισμού

Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προβάλλει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «στην οποία αντιδρά η Ελλάδα», όπως υποστηρίζει. Την ίδια ώρα, προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει ελπίδα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. χωρίς άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα του ονόματος. Η πρωτοβουλία που ανέλαβε γερμανός βουλευτής για συζήτηση του θέματος στην Bundestag διευκολύνει την κυβερνητική προπαγάνδα. Είναι ενδεικτικές δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ, ο οποίος αναφέρθηκε στο «δίκαιο αίτημα» της ΠΓΔΜ, το οποίο έχει μάλιστα αναλάβει να υλοποιήσει η Ουγγρική Προεδρία, «όπως υποσχέθηκε». Αρκετά ΜΜΕ της ΠΓΔΜ προβάλλουν το θέμα που τέθηκε από τον έλληνα επικεφαλής του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων περί ύπαρξης σχεδίου για δημιουργία δίδυμων σταθμών πυρηνικής ενέργειας σε συνοριακές περιοχές Ελλάδας και ΠΓΔΜ το 2008.
Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης (5 Ιουνίου), η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Vreme» την Πέμπτη, «Προειδοποιεί για πόλεμο το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE», μετά τις πρόσφατες καταστροφικές επιθέσεις σε προεκλογικά κέντρα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια. Το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι καταγγέλλει προβοκάτσια, ο ηγέτης του «Ενωμένοι για τη ‘Μακεδονία’», που επίσης δέχτηκε επίθεση, Λ. Μπόσκσοσκι, αντι-καταγγέλλει συντονισμένα χτυπήματα από τον «στρατό» του VMRO και συστηματική άσκηση εκβιαστικών πιέσεων στους ψηφοφόρους. Η Vecer εγκαλεί το SDSM της αξιωματικής αντιπολίτευσης για γενική ψευδολογία και χειραγώγηση της ψήφου των πολιτών. Παράλληλα, αδιαλείπτως συνεχίζεται η «βεντέτα» μεταξύ του επικεφαλής της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, Κοντάρκο, με συναρμόδιες υπηρεσίες -το ΥΠΕΣ, τη Στατιστική Υπηρεσία, το ΥΠΕΞ- για διαδικαστικά εκλογικά ζητήματα (εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων, ψηφοφορία μελών της Διασποράς κ.α.). «Κάθε κάλπη και παρατηρητής», σχολιάζει κάπως πικρά η εφημερίδα «Vest», ενώ σχολιαστές επισημαίνουν ότι οι εκλογές στην ΠΓΔΜ σημειώνουν ρεκόρ προσέλκυσης παρατηρητών. Ο αλβανόγλωσσος Τύπος παρακολουθεί την ενδοαλβανική προεκλογική αντιπαράθεση. Σχολιάζεται κυρίως η ανακοίνωση της μαζικής προσχώρησης στελεχών της δραστήριας ΜΚΟ «Ξυπνήστε» στο συγκυβερνών DUI, ενώ το πρωτοσέλιδο της σκληρής «Lajm» εκτιμά ότι τα αλβανικά κόμματα δείχνονται εν γένει κατώτερα των αλβανικών διεκδικήσεων, καθώς φαίνεται να νοιάζονται περισσότερο για το πώς θα «γοητεύσουν» τα σλαβομακεδονικά κόμματα εξουσίας, προσβλέποντας σε συμμετοχή στην κυβέρνηση.  
Εντονο διάβημα της Αθήνας προς την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη προκάλεσε χθες η αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού στον Αντόνιο Μιλόσοσκι ως «υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας». Ο κ. Μιλόσοσκι μετέβη στη Νέα Υόρκη για προγραμματισμένη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Στην ιστοσελίδα του οργανισμού και συγκεκριμένα στο ημερήσιο πρόγραμμα του γ.γ. αναρτήθηκε η επίμαχη αναφορά, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Χθες το πρωί, από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η συγκεκριμένη αναγραφή έγινε αντικείμενο πανηγυρισμών, καθώς θεωρήθηκε ως επίσημη θέση του ΟΗΕ η χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ιδιότητα του κ. Μιλόσοσκι, με τις σχετικές αναφορές να κάνουν λόγο ακόμα και για έμμεση αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας.Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στην Αθήνα. Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να γίνει διάβημα και να ζητηθεί αποκατάσταση της επίμαχης αναφοράς. Οι σχετικές ενέργειες έγιναν νωρίς χθες το πρωί. Από πλευράς ΟΗΕ, η αναφορά αποδόθηκε σε λάθος κάποιου υπαλλήλου και στο πρόγραμμα του κ. Μπαν η επίμαχη φράση αντικαταστάθηκε με τη φράση «υπουργός Εξωτερικών Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», διόρθωση που έγινε με κάποια καθυστέρηση, λόγω της διαφοράς ώρας και μέχρι να αρχίσει η λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.Από ελληνικής πλευράς υποβλήθηκε, ακολούθως, έγγραφη διαμαρτυρία για το θέμα, ενώ ζητήθηκε ενημέρωση για το ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο.

Πηγή : http://www.makthes.gr/ και http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: