Τρίτη 26 Απριλίου 2011

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Όταν ο κ. Παπανδρέου έλεγε στον αμερικανό πρέσβη τον Οκτώβριο του 2009, λίγο μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ότι η Ελλάδα θέλει λύση με ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes για διεθνή χρήση, τι ακριβώς εννοούσε; Το erga omnes, όπως μάθαμε στο παλιό Κλασσικό, σημαίνει «έναντι όλων» και φυσικά δεν κάνει διαχωρισμό εάν θα ισχύει μόνο διεθνώς ή εθνικώς και άλλα τέτοια.
Η αποκάλυψη, όπως και άλλες πολλές, γίνεται από τα Wikileaks, που απέκτησε η «Καθημερινή» και δημοσιοποιεί αποσπασματικά και επιλεκτικά...
— Όσοι έχουν πρόσβαση στα απόρρητα τηλεγραφήματα του Wikileaks οφείλουν να δημοσιοποιήσουν τον κατάλογο των τηλεγραφημάτων που διαθέτουν και τα ίδια τα τηλεγραφήματα, έστω και στην ιστοσελίδα τους, ακόμη κι αυτά πού οι ίδιοι δεν θεωρούν «ενδιαφέροντα» προς δημοσίευση στην εφημερίδα τους. Έτσι, για να μην υπάρχουν υποψίες για επιλεκτικές και σκόπιμες δημοσιοποιήσεις τηλεγραφημάτων και απόκρυψη άλλων..
— Η εφημερίδα και ο διευθυντής της Αλέξης Παπαχελάς πράγματι πέτυχαν το ακατόρθωτο και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα: Ενώ η εφημερίδα προμηθεύτηκε και δημοσίευσε τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα από το Wikileaks, μια-δυο Κυριακές αργότερα φιλοξένησε συνέντευξη του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σμιθ.
— Εντυπωσιακά χαλαροί φάνηκαν οι Αμερικανοί έναντι της εφημερίδας, μια και, από όσο γνωρίζουμε, σε άλλες χώρες έχουν όχι μόνο κόψει την καλημέρα σε δημοσιογράφους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των Wikileaks, αλλά τους έκοψαν και τις βίζες για την είσοδο στις ΗΠΑ…
— Τελικά ο κ. Σινιρλιόγλου θα γίνει κολλητός με τον δικό μας γ.γ. Ιωάννη-Αλέξανδρο Ζέππο. Η απορία μας είναι γενικώς, εάν και εφόσον η διαφορά μας με την Τουρκία είναι η εξής μία, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, για ποιο λόγο ο κ. Ζέππος πριν από σχεδόν έναν χρόνο διαπραγματευόταν μυστικά στην Κωνσταντινούπολη με τον κ. Σινιρλιόγλου και πάλι θέματα ασφάλειας των πτήσεων στο Αιγαίο; Από πότε στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων βρέθηκε και ο εναέριος χώρος ή το FIR;
— Μερικές φορές είμαστε ικανοί να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας.
Μάθαμε και εμείς, όπως πολλοί χρήστες του διαδικτύου, ότι ο έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον... συνέστησε να μην υπάρξουν πανό και συνθήματα με τα εθνικής σημασίας θέματα στην παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Όπως ανέφερε η φημολογία, όλα έγιναν για να μην «ενοχληθούν» οι Τούρκοι.
— Επειδή όμως στις φωτογραφίες είχαμε δει και πανό και συνθήματα για την κατοχή της Κύπρου, όπως και για το Σκοπιανό και για τους Ποντίους, είπαμε να το ψάξουμε λίγο το θέμα.
— Στην παρέλαση υπάρχει ελάχιστη ανάμειξη της πρεσβείας, καθώς είναι παρέλαση αμερικανών πολιτών ελληνικής καταγωγής, και το πρόσταγμα ανήκει στους συλλόγους τους και τις ομοσπονδίες τους. Και να ήθελε το υπουργείο Εξωτερικών να δώσει τέτοιου είδους «εντολές» στους ομογενείς, δεν υπήρχε τρόπος να το κάνει. Πολύ περισσότερο ο πρέσβης στην Ουάσινγκτον Βασίλης Κασκαρέλης, στη δύση της καριέρας του, μάλλον θα απέφευγε τέτοιου είδους εμπλοκές.
— Είχε υπάρξει όμως και άλλο παρασκήνιο. Σε κάποια εμπιστευτική συζήτηση στελεχών της ομογένειας με έλληνες διπλωμάτες, στις επίμονες ερωτήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει με την ΑΟΖ οι διπλωματικές πηγές εξήγησαν όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και μεταξύ άλλων ανέφεραν και την αντίληψη που υπάρχει, την οποία όμως, όπως είπαν, δεν συμμερίζεται το ΥΠΕΞ, ότι εάν κηρυχθεί η ΑΟΖ η Τουρκία θα επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας.
— Με τον γνωστό τρόπο που τηρείται το off the record στην Ελλάδα, η δήλωση αυτή των διπλωματικών πηγών αναπαράχθηκε ως δήλωση-προαναγγελία «απειλής εισβολής της Τουρκίας στο Καστελλόριζο».Φυσικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, παρά μόνο στο μυαλό των Τούρκων και στις δηλώσεις ελλήνων ομογενών και άλλων αξιωματούχων…
— Και για την ιστορία, να επαινέσουμε τον ομογενή δημοσιογράφο Απόστολο Ζουπανιώτη, που προώθησε και πέτυχε να υιοθετηθεί ως κεντρικό σύνθημα στη φετινή παρέλαση το «Πάμε όλοι μας και οι γείτονές μας διακοπές στην Ελλάδα». Αν έστω και οι μισοί Ελληνοαμερικάνοι και το ένα δέκατο των γειτόνων τους έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα, αυτή ίσως θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική στήριξη και η πιο σημαντική προώθηση των εθνικών συμφερόντων στις ΗΠΑ…
— Γιατί άραγε χαίρεται και χαμογελά η τουρκική τράπεζα Garanti όταν βλέπει να ευδοκιμεί η ορθοδοξία στην Τουρκία;
— Μια και ήρθε η κουβέντα: Τα ακίνητα τα οποία θα απελευθερωθούν από τις τουρκικές αρχές και μέχρι τώρα ήταν δεσμευμένα ως σχολεία (παρά την έλλειψη μαθητών) τι ακριβώς θα γίνουν; Κάποιοι εκπρόσωποι κοινοτήτων, αφού έσπευσαν να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν, άρχισαν να λένε μισόλογα για την αξιοποίηση τους.
— Το μόνο ερώτημα που έχουμε είναι: Μήπως έχουν υπάρξει από τώρα συμφωνίες για τη μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση των πολύτιμων αυτών ακινήτων με μοναδικό αντάλλαγμα την ανακατασκευή τους (και τη συνεπαγόμενη μίζα);
— Τι γίνεται με το Μικρό Υπηρεσιακό; Μαθαίνουμε ότι ο Βασίλης Μπορνόβας φεύγει από την Κωνσταντινούπολη, αφού ενόχλησε πολλούς (μην ξεχνάμε ότι όπως είχε γραφτεί είχε ζητηθεί η απομάκρυνσή του από την τουρκική κυβέρνηση) ακόμη και στην Αθήνα, αλλά και κάποιους από τους «νονούς» της Κωνσταντινούπολης.
— Όσο για τον Θόδωρο Καμαρινό-Οικονόμου στην Κορυτσά, θα είναι ενδεικτική η τύχη που του επιφυλάσσει η πολιτική ηγεσία. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Πρόξενος υπηρετώντας το καθήκον του, ενόχλησε με την παρουσία του τον κ. Μπερίσα, τους «Τσάμηδες», αλλά και την Αθήνα, που είναι στη λογική του μη μου τους κύκλους τάραττε…
— Για τη δραστηριοποίηση του φον Δημήτριου Α΄ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής, Ανατολικής Μεσογείου θα σας ενημερώσουμε κάποια άλλη στιγμή, γιατί ακόμη δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματα της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του.
— Από ό,τι καταλαβαίνω, όσο υπάρχει η απειλή κινητοποιήσεων των ελλήνων διπλωματών όταν θα δέχεται ξένους υπουργούς στην Αθήνα, ο κ. Δρούτσας πολύ σύντομα θα αρχίσει να λύνει το Κορεατικό, το πρόβλημα του Κασμίρ, τα θέματα της Ανταρκτικής κ.λπ., αρκεί να είναι μακριά από την Αθήνα.


Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: