Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Βαλιανάτος στο Κανάλ 5 των Σκοπίων: Η Ελλάδα έχει αυτοπαγιδευτεί

«Ο Γρηγόρης Βαλιανάτος είναι μέλος της Ελληνικής Επιτροπής του Ελσίνκι, δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που πιστεύει και λέει ανοιχτά χωρίς φόβο ότι η ‘Μακεδονία’ έχει το δικαίωμα να έχει το συνταγματικό της όνομα, να ονομάζεται δηλαδή Μακεδονία και οι  εθνικά Μακεδόνες που ζούνε εκεί μιλούν την μακεδονική γλώσσα.Αρκετά συχνά γίνεται στόχος προσβολών από Έλληνες εθνικιστές, λόγω των φιλελεύθερων απόψεών του», λέει στον πρόλογό της η Σάνια Ριστόβσκα.
 Βαλιανάτος: « Κοίταξε τα πράγματα είναι κολλημένα. Το θέμα είναι που βρίσκεται η πραγματικότητα. Είμαι δημοσιογράφος και κάθε φορά που με ρωτάτε, επαναλαμβάνω, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σε κείμενά μου θεωρώ τον εαυτό μου να μεταφέρω στο ελληνικό κοινό την πραγματικότητα.Τι σημαίνουν οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και ποιο είναι το κλίμα. Θα πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι υπάρχουν τόσες πολλά κράτη στα Ηνωμένα Έθνη που αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και κάθε λίγο υπάρχει και άλλο ένα και πρέπει να πω ιδιαίτερα στους Έλληνες, αλλά και στους Μακεδόνες ότι υπάρχουν δύο πράγματα που έχουν τελειώσει.Ότι οι άνθρωποι αυτοί μιλούν μακεδόνικα, οι άνθρωποι αυτοί είναι εθνικότητας Μακεδόνες. Σε διεθνές επίπεδο, ο ΟΗΕ την έχει αναγνωρίσει ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά δεν είμαι πολιτικός, ασχολούμαι με τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαβάζω τις εκθέσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Έτσι για μια χώρα που ζουν Μακεδόνες και μιλούν μακεδόνικα, διερωτώμαι τι περιθώρια νομίζουν οι Έλληνες ότι υπάρχουν για να αλλάξουν το όνομά τους».
Στο Βουκουρέστι είχε ασκήσει βέτο η Ελλάδα;
Βαλιανάτος:«Υπάρχει ένα ανέκδοτο. Αν ρωτήσετε οποιοδήποτε στο δρόμο θα σας πει ότι το λιοντάρι ο Καραμανλής άσκησε βέτο στο Βουκουρέστι. Αυτό, φυσικά, στο δικαστήριο η Ελλάδα αγωνίστηκε να το αρνηθεί και είναι πολύ αστείο, γιατί ενώ μέσα πουλάνε ηρωϊσμούς έξω είναι αναγκασμένοι να λένε άλλα πράγματα.
Θα αλλάξει κάτι στην απόφαση από τη Χάγη; Θα θέλατε να αλλάξει η θέση της Ελλάδας αν χάσει αυτή τη διαδικασία;
Βαλιανάτος:«Η Ελλάδα έχει αυτοπαγιδευτεί. Έχει αυτοπαγιδευτεί στο τρόπο που βλέπει την ιστορία της και δυστυχώς με τον ίδιο τρόπο βλέπει την ιστορία των άλλων λαών. Αυτό δεν είναι ό, τι καλύτερο»

Η ελληνική επιτροπή Ελσίνκι άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των 39 στρατιωτών που πέρσι στην παρέλαση φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα. Η δίκη ξεκινάει το Σεπτέμβριο.
Βαλιανάτος:«Είναι αλήθεια ότι η δικαστική εξουσία κάνει ευχάριστες εκπλήξεις. Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, πέρσι, υπήρχαν αυτά τα αδιανότητα  ρατσιστικά σχόλια και ο εισαγγελέας έχει επέμβει πλέον και εφαρμόζει το νόμο. Τώρα, αν θα μπορέσει να τον εφαρμόσει θα το δούμε.
Η Ελλάδα έχει νόμους που αυτά απαγορεύονται, αλλά οι εισαγγελείς δεν ασκούν, συνήθως, δίωξη.
Το παρατηρητήριο φροντίζει να γίνονται πιο γνωστά» 

Πηγή : http://www.echedoros-a.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: