Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ακλόνητο φαβορί ο Γκρούεφσκι

Της Αγγελικής Σπανού 

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και το "Μακεδονικό" Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.112 ατόμων, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE συνεχίζει να προηγείται καθαρά στην πρόθεση ψήφου ενώ στο αλβανικό μπλοκ προηγείται το DUI. Αναλυτικότερα, τα ποσοστά που θα λάμβαναν τα κόμματα εάν διεξάγονταν αύριο εκλογές είναι τα εξής (παρατίθενται αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καθώς και συγκριτικός πίνακας προηγούμενης δημοσκόπησης με πρόθεση ψήφου του ιδίου Ινστιτούτου): 
02/11, 04/11



VMRO-DPMNE, 21,1%, 22,6%


SDSM, 10,8%, 10,7%


DUI, 6,3%, 5%


DPA, 3,5%, 1,9%


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 3,3%, 2,2%


ΑΠΟΧΗ, 15%, 28,1%


ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ, -, 16,4%
Σε όσους απάντησαν ότι θα απέχουν από την εκλογική διαδικασία τέθηκε η πρόσθετη ερώτηση "για ποιο λόγο αποφασίσατε να απέχετε;". Ποσοστό 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα απέχει επειδή είναι απογοητευμένο από τα πολιτικά κόμματα, 11,6% υποστήριξε ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, 10,9% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει γιατί δεν έχει κανένα συμφέρον από τα πολιτικά κόμματα, 9,3% απάντησε ότι θα απέχει επειδή όποιο κόμμα και να κερδίσει στις εκλογές δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και ποσοστό 7,4% υποστήριξε πως δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία επειδή η ψήφος του δεν αλλάζει τίποτα.Σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ, το Ινστιτούτο Πάβελ Σάτεβ υπολόγισε πόσες έδρες θα λάμβανε κάθε πολιτικό κόμμα βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία. Τα αποτελέσματα αναφορικά με τον αριθμό των βουλευτικών εδρών σε σύνολο 120 εδρών (χωρίς να περιλαμβάνονται οι τρεις βουλευτές που θα εκλεγούν από τη διασπορά της ΠΓΔΜ) που βάσει της συγκεκριμένης προσομοίωσης θα λάμβαναν τα κόμματα έχουν ως εξής: VMRO-DPMNE 57, SDSM 30, DUI 14, DPA 6, NDP 5, Νέα Δημοκρατία 4, LDP 2 και άλλα κόμματα 2.
Δημοψήφισμα για το όνομα
Η υποψήφια της αξιωματικής αντιπολίτευσης (SDSM) για το αξίωμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, χθες, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με την Ένωση Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ, για πρώτη φορά προανήγγειλε ότι και το κόμμα της, σε περίπτωση που νικήσει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, θα θέσει σε δημοψήφισμα ενδεχόμενη λύση στο ζήτημα της ονομασίας, λύση η οποία προηγουμένως θα αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συναίνεσης των βασικών πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ. "Θεωρούμε ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν στους πολίτες της 'Μακεδονίας' να επιτύχουν συναίνεση επ' αυτού του ζητήματος. Εμείς, αντίθετα με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, δεν πρόκειται να διχάσουμε τα κόμματα αλλά ούτε και τους πολίτες. Θα τους φέρουμε σε κοινό τραπέζι και θα ζητήσουμε να λυθεί αυτό το ζήτημα προς όφελος της χώρας μας. Μια τέτοια, εναρμονισμένη λύση μεταξύ των βασικών πολιτικών κομμάτων θεωρούμε ότι θα είναι καλό να τεθεί σε δημοψήφισμα", δήλωσε η κ. Σεκερίνσκα. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, στο προεκλογικό πρόγραμμα που υιοθέτησαν προχθές 2 Μαΐου οι αντιπρόσωποι του SDSM στο "κεκλεισμένων των θυρών" συνέδριο του κόμματος, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας αναφέρονται τα εξής: "Η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναζητήσει και να εξεύρει συμβιβαστική λύση για την υπέρβαση του προβλήματος με την Ελλάδα. Για το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση θα καταβάλει σθεναρές προσπάθειες ώστε να διασφαλίσει ομοφωνία μεταξύ όλων των βασικών πολιτικών κομμάτων. Για την υπέρβαση του επιβεβλημένου ζητήματος με την Ελλάδα η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την άποψη των πολιτών μέσω δημοψηφίσματος. Τα ζητήματα ταυτότητας δεν μπορούν και δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων". 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: