Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα


Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.
Μέσα στα κλωθογυρίσματα της Ιστορίας η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων ή συντάσσεται με τη δύναμη και την εξουσία ή σιωπά από καιροσκοπισμό ή φόβο.
Αυτό το κοινωνικό φαινόμενο καυτηρίαζε ο νομπελίστας Γάλλος συγγραφέας Α. Καμύ (1913-1960), γράφοντας: "Σωπαίνο­ντας αφήνεις να πιστεύουν ότι δεν έχεις ούτε κρίση ούτε επιθυμία για τίποτα και σε μερικές περιπτώσεις πραγματικά δεν επιθυμείς τίποτα. Η σιωπή εκφράζει την απελπισία πολύ εύγλωττα. Αλλά όταν αρχίσει να μιλά, ακόμα κι αν πει όχι, επιθυμεί και κρίνει" (βλ. το έργο του: "Ο επαναστατημένος άνθρωπος", Αθήνα, 1971, σελ. 28).
Με άλλα λόγια, όποιος από πολύ "εξυπνάδα" ή φόβο ή καιρο­σκοπισμό δεν μιλά, αυτομετατρέπεται σε δοχείο για ξένο περιεχόμενο και συντελεί στη διατήρηση του τέλματος. Ένας σωστός λόγος, έγραφε ο Άγγλος φιλόσοφος Μ. Ράσσελ, "μεταμορφώνει τον κόσμο και τον πάει εμπρός" και γίνεται "οδηγός και φως", όπως έλεγε και η λογοτέχνις Ε. Παπα­γαρυφάλλου στο ποίημά της: "Ύμνος του Πολίτη" (βλ. τη Συλλογή της "Σκόρπιες Εικόνες", Αθήνα 2004, σελ. 22).
Θα έλεγα ότι ο πολυεπίπεδος και πολύμορφος ξεπεσμός της σημερινής Ελλάδας και των Ελλήνων, δεν είναι άμοιρος αυτής της συμπεριφοράς τους.
Όμως μια και η επίκληση στον Καμύ, σημειώνω τα όσα έλεγε το 1948 για την αναγκαιότητα της εξέγερσης: "Αν αφήσετε να ξεριζωθεί η αρετή της εξέγερσης, τότε οι Χριστιανοί θα ζήσουν, αλλά ο Χριστιανισμός θα πεθάνει" (βλ. "Ελευθεροτυπία" της 23/8/1998).
Αυτά έλεγε ο άθεος Καμύ καλώντας σε εξέγερση ενώ η Ελλάς των Ελλήνων Χριστιανών ποιεί την νήσαν. Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι -που έλεγαν ότι δεν ζουν χωρίς το "Χ.Ο." στις ταυτότητες- βολεύτηκαν μια χαρά στην πολιτική σαπίλα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ,
Προτίμησαν το πελατειακό σύστημα των κοπριτών! Υποκρι­σίες!
Η κυβερνητική παρέα των δοσιλόγων!Ρωτώ τους Έλληνες: Δεν αισθάνονται την ανάγκη ν' αντιδράσουν στην εκποίηση των ίδιων και της Ελλάδας από μία παρέα πολιτικών νάνων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: