Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

IfW:"Η Ελλάδα συνθλίβεται από την λιτότητα και δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της"

«Η Ελλάδα συνθλίβεται και εξοντώνεται από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Και μια εξοντωμένη χώρα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της και να σταθεί ξανά στα πόδια της». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον επικεφαλή του IfW Ντένις Σνάουερ ο οπόίος προειδοποιεί να μην επιβάλλονται σε χώρες της Ευρωζώνης που διέρχονται κρίση, υπερβολικά μέτρα λιτότητας. «Δεν βοηθάει κανένα η υποβολή μιας χώρας σε εξοντωτική λιτότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας (IfW) στο Κίελο. Τα αιτήματα της Ελλάδας για αναβολή της αποπληρωμής της χορηγηθείσας  δανειακής βοήθειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο επικεφαλής του IfW πρότεινε ένα σχέδιο δύο σημείων, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα χρέη των πληττόμενων από την κρίση χωρών της Ευρωζώνης. Αφενός οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις πρέπει να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα με τους στόχους αντιμετώπισης του χρέους, καθώς και κανόνες για το πώς αυτό μπορεί να τηρηθεί σε μια πιο μακροπρόθεσμη πορεία της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα κριτήρια σταθερότητας του Μάαστριχτ για τις χώρες της Ευρωζώνης το ποσοστό-στόχος του συνολικού χρέους μιας χώρας πρέπει να μην υπερβαίνει το 60 % του ΑΕΠ.
Αφετέρου μια ανεξάρτητη επιτροπή χρέους αποτελούμενη από 10 έως 15 οικονομολόγους πρέπει να παρέχει τη βοήθειά της, εκτιμώντας την πορεία της πραγματικής οικονομίας και καθορίζοντας σ’ αυτή τη βάση το ύψος των δημοσίων ελλειμάτων και πλεονασμάτων. Κάτι τέτοιο θα παρείχε ασφάλεια στους επενδυτές και θα καθησύχαζε τις αγορές.

Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: